Αυξημένη μετά από χρόνια η λιγνιτική παραγωγή

Αυξημένη μετά από χρόνια η λιγνιτική παραγωγή
Παρασκευή, 29/10/2021 - 17:44

Μπορεί οι λιγνίτες να τελούν υπό προθεσμία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, εντούτοις, οι λιγνίτες συνεχίζουν να συνεισφέρουν στο ηλεκτρικό σύστημα.

Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια σημαντικής συρρίκνωσης, η λιγνιτική παραγωγή εμφανίζει θετικό πρόσημο και παρουσιάζει έστω και μικρή αύξηση.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, το Σεπτέμβριο η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε το 9% του συνολικού παραγωγικού μείγματος καθώς οι λιγνιτικές μονάδες συνεισέφεραν 358GWh.

Στο 9μηνο του έτους αντίστοιχα, οι λιγντική παραγωγή αντιπροσώπευε το 11%, με συνολικά 4.212GWh που παρήχθησαν από μονάδες λιγνίτη. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σε σχέση με πέρυσι το Σεπτέμβριο η λιγνιτική παραγωγή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 14,9%, ενώ σε ορίζοντα 9μήνου, η αύξηση φτάνει το 7% ή αλλιώς 275GWh περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιγνιτική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όλους τους μήνες του έτους πλην του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Πάντως παρά την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεχίζουν να κυριαρχούν στο ηλεκτρικό σύστημα: το Σεπτέμβριο η μονάδες αερίου αντιπροσώπευαν το 48% του συνολικού παραγωγικού μείγματος, ποσοστό που περιορίζεται στο 39% στο 9μηνο του έτους.

Το αυξημένο μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου εξηγεί και την εκτίναξη των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, λόγω της σημαντικής αύξησης στο κόστος προμήθειας του καυσίμου.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο παραγωγικό μείγμα το Σεπτέμβριο, το 20% προήλθε από τις ΑΠΕ, το 14% από την παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά) το 6% από υδροηλεκτρικά και το 3% από εισαγωγές. Στο 9μηνο οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 18%, η παραγωγή στο δίκτυο το 13%, τα υδροηλεκτρικά το 10% και οι εισαγωγές το 9%.

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr