Αλβανία: Άνοιξε ο πρώτος διαγωνισμός για χερσαία αιολική ενέργεια στη χώρα

Αλβανία: Άνοιξε ο πρώτος διαγωνισμός για χερσαία αιολική ενέργεια στη χώρα
Τρίτη, 22/06/2021 - 14:17

Η Αλβανία άνοιξε τη Δευτέρα την πρώτη της δημοπρασία για χερσαία αιολικά έγργα κλίμακα κοινής ωφέλειας, συνολικής ισχύος 100MW και 150MW.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της χώρας προκηρύσσει το διαγωνισμό, μετην υποστήριξη των τοπικών αρχών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για την εισαγωγή εισαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

Μεμονωμένα έργα με χωρητικότητα μεταξύ 10MW και 75MW μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε η EBRD.

Οι προγραμματιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα μέσα Ιουνίου 2022.

Οι υποψήφιοι καλούνται να προτείνουν ιστότοπους για ανάπτυξη αιολικής ενέργειας

Μάλιστα, για να βοηθηθούν οι προγραμματιστές έχει εκπονηθεί μια μελέτη χωροθέτησης ανέμου, συμπεριλαμβανομένων κριτηρίων καταλληλότητας για την επιλογή τοποθεσιών, καθώς και μια προκαταρκτική προβολή υψηλού επιπέδου περιοχών χωρίς κίνηση.

Το Αλβανικό Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας θα διοργανώσει επίσης συνέδριο για υποψήφιους πλειοδότες αργότερα αυτό το έτος για να παρέχει διευκρινίσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Τέλος, η ανακοίνωση των επιτυχόντων πλειοδοτών αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο επικεφαλής της ΕΤΑΑ των Δυτικών Βαλκανίων, Matteo Colangeli, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο που σημειώνει η Αλβανία στην αύξηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω ανοικτών και διαφανών διαγωνισμών.
Αυτό είναι ένα άλλο ορόσημο για τη διαφοροποίηση, την ανθεκτικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της χώρας».