Mitsubishi: Επένδυση 600MW σε αιολικό έργο στο Λάος

Mitsubishi: Επένδυση 600MW σε αιολικό έργο στο Λάος
Πέμπτη, 17/06/2021 - 13:33

Η Mitsubishi Corporation (MC) κατέληξε σε συμφωνία για επένδυση στην εταιρεία Impact Energy Asia Development Limited (IEAD), την η οποία αναπτύσσει χερσαίο αιολικό έργο ισχύος 600 MW στο Λάος.

Σημειώνεται ότι η επένδυση της MC θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας χαρτοφυλακίου μαζί με μια εταιρεία ομίλου Impact Electrons Siam στην Ταϊλάνδη.

Ανφορικά με το χερσαίο αιολικό πάρκο θα βρίσκεται στις επαρχίες Sekong και Attapeu στο νότιο Λάος και θα είναι το πρώτο αιολικό πάρκο στη χώρα και το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ασία.

Εγκαθιστώντας μια αποκλειστική γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Βιετνάμ, η ηλεκτρική ενέργεια από το αιολικό πάρκο σχεδιάζεται να πωληθεί στην Vietnam Electricity, μια κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στο Βιετνάμ.

Στο Βιετνάμ, εκτός από την ανάγκη για περαιτέρω παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη της αναπτυσσόμενης οικονομίας του, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί μια πηγή ενέργειας κατά την περίοδο ξηρασίας, όταν ο ρυθμός λειτουργίας μιας από τις κύριες πηγές ενέργειας του Βιετνάμ, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, είναι περιορισμένος.

Το χερσαίο αιολικό πάρκο αναμένεται να λειτουργεί με υψηλό ρυθμό κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, όταν η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι περιορισμένη και αναμένεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση του συστήματος παραγωγής ενέργειας του Βιετνάμ, ενώ παράλληλα κάνει το ενεργειακό μείγμα της χώρας πιο πράσινο.

Το χερσαίο αιολικό πάρκο αναπτύσσεται ως μέρος μνημονίου συμφωνίας για την ανταλλαγή ισχύος που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων του Βιετνάμ και του Λάος τον Οκτώβριο του 2016.

Εάν πραγματοποιηθούν εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό το έργο, αναμένεται να είναι η πρώτη διασυνοριακή ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του Λάος.