Global Wind Coalition: Τα κράτη θα πρέπει να επιταχύνουν άμεσα την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Global Wind Coalition: Τα κράτη θα πρέπει να επιταχύνουν άμεσα την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας
Τρίτη, 15/06/2021 - 15:30

Οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να επιταχύνουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, σύμφωνα με το Παγκόσμιος Συνασπισμός Ανέμου (Global Wind Coalition) για το COP26, το οποίος ξεκινά επίσημα σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου.

Ο αέρας κατέχει το μεγαλύτερο δυναμικό για την απαλλαγής από άνθρακα και είναι απαραίτητο μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράγει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Όμως η αιολική ενέργεια δεν εγκαθιστάται με το ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών και έτσι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να απελευθερωθεί το δυναμικό. Η νέα καμπάνια της αιολικής βιομηχανίας για το COP26 θέτει το εξής ερώτημα στις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους ανθρώπους παγκοσμίως: Wind. Are You In?

Σχετικά με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Αιολικής Ενέργειας για το COP26, αποτελέι μια πρωτοβουλία με επικεφαλής το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και είναι μια ομάδα πολλών κορυφαίων εταιρειών και ενώσεων αιολικής ενέργειας από όλο τον κόσμο. Στα μέλη περιλαμβάνονται οι Aker Offshore Wind, Akselos, BayWa RE, DNV, EDP Renewables, Equinor, GE Renewable Energy, Glennmont Partners από Nuveen, Green Investment Group, Mainstream Renewable Power, Orsted, Principle Power, RWE, Siemens Gamesa, SSE Renewables, Vestas, ABEEolica, American Clean Power, Chinese Industry Renewable Energy Association, Chinese Wind Energy Association, RenewableUK, South African Wind Energy Association και WindEurope.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GWEC, Ben Backwell, δήλωσε:

«Πρέπει να κινηθούμε από το να μιλάμε στη δράση και να εργαστούμε μαζί για να αυξήσουμε μαζικά την αιολική ενέργεια σε όλο τον κόσμο, αν θέλουμε να φτάσουμε στο μηδέν μέχρι το 2050. Πρέπει να εγκαταστήσουμε την αιολική ενέργεια τρεις έως τέσσερις φορές γρηγορότερα από τον τρέχοντα ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κυβερνήσεις να αυξήσουν επειγόντως τη φιλοδοξία τους, να απλοποιήσουν τη γραφειοκρατία, να επενδύσουν σε πλέγμα και να ανανεώσουν τις ενεργειακές αγορές. Η αιολική βιομηχανία έχει την τεχνολογία και υπάρχει τεράστια όρεξη από επενδυτές και εταιρείες να στραφούν σε καθαρή ενέργεια, αλλά χρειαζόμαστε κυβερνήσεις να σταματήσουν να μας κρατούν πίσω και να είμαστε όλοι έτοιμοι για την αιολική ενέργεια».

Η Διευθύντρια του COP26 του GWEC, Rebecca Williams, δήλωσε:

«Η επένδυση στην αιολική ενέργεια είναι μια είναι μία υπόθεση από την οποία κερδίζουν όλοι για τις χώρες οι οοίες θα δημιουργήσουν νέες τοπικές θέσεις εργασίας και θα κάνουν επενδύσεις σήμερα για να τροφοδοτήσουν μια πράσινη ανάκαμψη, ενώ χτίζουν πιο ανθεκτικές υποδομές και οικονομίες για αύριο. Οι κυβερνήσεις χάνουν τη χρυσή τους ευκαιρία να επιτύχουν τους παράλληλους στόχους τους για την κλιματική δράση και να ενισχύσουν τις οικονομίες μετά την κρίση Covid-19 εάν δεν λάβουν επείγουσα δράση για να οδηγήσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας».

«Όλα τα μάτια θα στραφούν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται για το COP26 και οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίσιμη στιγμή για να βάλουν τον κόσμο στο σωστό δρόμο για να πετύχουν τις μηδενικές εκπομπές. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να συνεχίσουμε «ως συνήθως» - η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα είναι ήδη εδώ. Ευτυχώς, έχουμε ήδη τη λύση που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, αλλά χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να ενώσουν μαζί μας τώρα ή να διακινδυνεύσουμε να μείνουμε πίσω».

Πηγή: renews.biz