Νέο κείμενο COP26: η απάντηση της Greenpeace

Νέο κείμενο COP26: η απάντηση της Greenpeace
Δευτέρα, 15/11/2021 - 14:45

Σχολιάζοντας το νέο κείμενο της τελικής απόφασης της COP26 που δημοσίευσε η βρετανική Προεδρία σήμερα το πρωί (Παρασκευή), η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, Τζένιφερ Μόργκαν, δήλωσε:

“Η τελική απόφαση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, θα έπρεπε να είναι καλύτερη, και μας απομένει μια μέρα για να την κάνουμε πολύ, πολύ καλύτερη. Αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να αποτυπώνονται στο κείμενο και δεν πρόκειται για την επαναστατική συμφωνία που ήλπιζε ο κόσμος στη Γλασκώβη.

Η βασική γραμμή για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων λιγνίτη και ορυκτών καυσίμων έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να ενισχυθεί και πάλι πριν από τη λήξη αυτής της συνόδου κορυφής. Αυτό θα είναι μια μεγάλη μάχη, την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Εν τω μεταξύ, από το να “παροτρύνουμε” τις χώρες να ενισχύσουν τους στόχους τους για τις εκπομπές του 2030 σύμφωνα με τον στόχο του 1,5C, έχουμε απλώς “ζητήσει” να το πράξουν μέχρι το 2022. Αυτό δεν ήταν αρκετό πριν, είναι ακόμη πιο αδύναμο τώρα και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Όμως, υπάρχει μια διατύπωση στην απόφαση που αξίζει να διατηρηθεί και η βρετανική Προεδρία πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια για να διατηρήσει τα πιο φιλόδοξα στοιχεία της συμφωνίας. Έχουμε περάσει από τα πλουσιότερα έθνη που αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για υποσχόμενη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην αρχή της αναγνώρισης ότι οι εκκλήσεις τους πρέπει να ικανοποιηθούν. Τώρα χρειαζόμαστε οι ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν την προσφορά τους σε υποστήριξη και χρηματοδότηση.

Οι διαπραγματευτές στη Γλασκώβη πρέπει απλώς να αδράξουν τη στιγμή και να συμφωνήσουν σε κάτι ιστορικό, αλλά πρέπει να απομονώσουν τις κυβερνήσεις που ήρθαν εδώ για να καταστρέψουν την πρόοδο και αντ’ αυτού να ακούσουν τις εκκλήσεις της νεολαίας και των ευάλωτων εθνών.

Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες μιας σκόπιμης και κυνικής προσπάθειας μερικών εθνών-κρατών να μετατρέψουν το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού σε χάρτη εξαπάτησης και “πράσινου ξεπλύματος”. Σήμερα είναι μια απολύτως κρίσιμη ημέρα στον αγώνα για την υπεράσπιση του στόχου του 1,5C από τα συμφέροντα που θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την ευθύνη που φέρουν για την κλιματική κρίση. Οτιδήποτε άλλο θέτει σε κίνδυνο την ουσία της Συμφωνίας του Παρισιού”.