Statkraft: Ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία πλωτού ηλιακού πάρκου στην Αλβανία

Statkraft: Ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία πλωτού ηλιακού πάρκου στην Αλβανία
Παρασκευή, 04/06/2021 - 13:31

Η Statkraft, σε συνεργασία με τον Νορβηγό προμηθευτή Ocean Sun, ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του πρώτου πλωτού ηλιακού έργου της στην Αλβανία.

Το έργο τοποθετείται στη δεξαμενή της Μπάνια στην Αλβανία, όπου η Statkraft λειτουργεί μονάδα υδροηλεκτρικής ενέργειας 72MW.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης πλωτής ηλιακής μονάδας και τη σύνδεσή της στο δίκτυο, το εργοστάσιο παράγει τώρα ανανεώσιμη ενέργεια και εισάγει την ισχύ στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας.

Η κυμαινόμενη ηλιακή ενέργεια περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε πλωτές κατασκευές σε ένα σώμα νερού, όπως μια λίμνη, φιόρδ ή ωκεανός, ή σε μια δεξαμενή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε μονάδα αποτελείται από έναν πλωτό δακτύλιο και μια λεπτή μεμβράνη. Σε συνδυασμό με την ψύξη των πάνελ από το νερό, αυτή η μεμβράνη και η μεγάλη περιοχή καθιστούν την ιδέα μοναδική.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την Ocean Sun και παρόλο που η μεμβράνη έχει πάχος μόνο μερικά χιλιοστά, μπορεί εύκολα να αντέξει το βάρος των ηλιακών συλλεκτών και του προσωπικού που εκτελεί εργασίες εγκατάστασης ή συντήρησης.

Η πρώτη μονάδα, που αποτελείται από 1536 ηλιακούς συλλέκτες, έχει εγκατεστημένη ισχύ 0,5MWp και καλύπτει σχεδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, 160 ίσα πάνελ έχουν τοποθετηθεί στην ξηρά για σύγκριση και τεκμηρίωση του φαινομένου ψύξης στα πλωτά πάνελ.

Το έργο αναμένεται να συνεχίσει τη δεύτερη φάση υλοποίησής του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όπου θα εγκατασταθούν επιπλέον τρεις πλωτές μονάδες, με συνδυασμένη πρόσθετη ισχύ 1,5 MWp.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα μεγάλο ορόσημο σε ένα καινοτόμο πλωτό ηλιακό έργο και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το εργοστάσιο να ζωντανεύει και να παρέχει πρόσθετη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Αλβανία. Ανυπομονούμε για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του έργου επίδειξης για να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες για περαιτέρω επέκταση αυτής της συναρπαστικής τεχνολογίας».

Η επικεφαλής της Statkraft στην Αλβανία, Rigela Gegprifti, δήλωσε:

«Το σημερινό επίτευγμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Statkraft στην Αλβανία και ένα περαιτέρω βήμα στην αποστολή μας να οδηγήσουμε τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια μέσω καινοτόμων λύσεων. Μετά την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των υδροηλεκτρικών σταθμών Banja και Moglice, εξετάζουμε περαιτέρω τη βελτιστοποίηση αυτών των ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων. Το πλωτό ηλιακό έργο Μπάνια είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για περαιτέρω ολοκλήρωση διαφορετικών πόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ocean Sun, Børge Bjørneklett, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε την εμπορική λειτουργία του νέου πλωτού έργου στη δεξαμενή της Statkraft στη Μπάνια. Αυτό δείχνει την ασφαλή, απλή και γρήγορη μεθοδολογία κατασκευής. Καταφέραμε να εγκαταστήσουμε τα ηλιακά πάνελ με ταχύτητα ρεκόρ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ικανές ομάδες της Statkraft και τον τοπικό εργολάβο Doko».

Σημειώνεται ότι η Statkraft έχει παρουσία στην Αλβανία από το 2007.