Orsted: Αναπτύσσει το πρώτο της έργο πράσινου υδρογόνου στη Δανία

Orsted: Αναπτύσσει το πρώτο της έργο πράσινου υδρογόνου στη Δανία
Τρίτη, 18/05/2021 - 15:40

Η Orsted αναπτύσσει το πρώτο της έργο ανανεώσιμου υδρογόνου στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται γαι το έργο H2RES, ισχύος 2MW, το οποίο θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Orsted στο Avedore Holme.

Η εταιρεία θα διερευνήσει την καλύτερη σύνδεση ενός αποτελεσματικού ηλεκτρολύτη με την κυμαινόμενη τροφοδοσία από έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις δύο ανεμογεννήτριες των 3.6MW της Orsted στο Avedore Holme.

Η εγκατάσταση θα παράγει έως και 1 τόνο ανανεώσιμου υδρογόνου την ημέρα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση οδικών μεταφορών μηδενικών εκπομπών στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης και στη Ζηλανδία.

Το έργο αναμένεται να παράγει το πρώτο υδρογόνο στα τέλη του 2021.

Στο έργο συμμετέχουν και άλλες εταιρείες όπως είναι οι Everfuel Europe, NEL Hydrogen, Green Hydrogen Systems, DSV Panalpina, Hydrogen Denmark και Energinet Elsystemansvar.

Σημειώνεται ότι ο Δανός Υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Βοηθητικών Υπηρεσιών, Dan Jorgensen, ηγήθηκε της πρωτοποριακής τελετής, σηματοδοτώντας την έναρξη της κατασκευής.

Ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων υδρογόνου της Orsted, Anders Nordstrom, δήλωσε:

«Το H2RES θα είναι ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την υλοποίηση των μεγάλων φιλοδοξιών της Orsted για ανανεώσιμο υδρογόνο, το οποίο έχει αποδειχθεί ως το επίκεντρο της πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Στην Orsted πιστεύουμε ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να καταστεί βιομηχανικό προπύργιο πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, συμβάλλοντας επίσης σημαντικά στη μείωση των εκπομπών από τους δύσκολους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας».