Nordex: Κορυφαίος παίκτης στην αγορά αιολικής ενέργειας της Γερμανίας

Nordex: Κορυφαίος παίκτης στην αγορά αιολικής ενέργειας της Γερμανίας
Πέμπτη, 13/05/2021 - 13:28

Ο Όμιλος Nordex αναπτύσσεται και βρίσκεται στη διαδικασία τυποποίησης των νομικών δομών των εταιρειών της παγκοσμίως. Με την εγγραφή της νεοσύστατης Nordex Germany GmbH σήμερα, ο όμιλος ενώνει τις δραστηριότητες των πελατών της στη Γερμανία σε μία εταιρεία. Στο μέλλον, οι πωλήσεις, η διαχείριση έργων και η τεχνική υποστήριξη για ανεμογεννήτριες της Nordex στη Γερμανία θα διαχειρίζονται όλες από την Nordex Germany GmbH.

Πιο συγκεκριμένα, η evwind.es σε σχετική ανάλυσή της αναφέρει ότι για πολλά χρόνια, η Γερμανία πρωτοστατεί στην εγκατάσταση χερσαίων ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Το 2020, περίπου 105 TWH χερσαίας αιολικής ενέργειας τροφοδοτήθηκαν στο γερμανικό δίκτυο, το οποίο είναι λίγο κάτω από το 19% του καθαρού όγκου παραγωγής ενέργειας της χώρας. Αυτό καθιστά τη χερσαία αιολική ενέργεια τη σημαντικότερη συμβολή στο γερμανικό μείγμα παραγωγής ενέργειας.

Μάλιστα, για να επιτύχει η Γερμανία τους κλιματικούς της στόχους, το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε πέρυσι νομοσχέδιο για την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε 65% έως το 2030. Ο στόχος, που θεωρείται αμφιλεγόμενος και φιλόδοξος, για τη χερσαία αιολική ενέργεια είχε τεθεί στα 71 GW.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι απαιτούνται περισσότερα από 71 GW για να συνεισφέρει η χερσαία αιολική ενέργεια στο 65% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη της αύξησης της ζήτησης ενέργειας έως το 2030. Επίσης, ο χαρακτηρισμός γης, οι άδειες σχεδιασμού και η ανακαίνιση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο δυναμικά για να επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι. Μέχρι το τέλος του 2020, η Γερμανία είδε την εγκατάσταση σχεδόν 54 GW χερσαίας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά τη Γερμανία ηγέτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Όμιλος Nordex βρίσκεται σε καλή θέση στη γερμανική αγορά και κατάφερε να παρέχει περίπου το 30% του εγκεκριμένου μεγαβάτ όγκου το 2020. Αυτή η επιτυχία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη σειρά Delta4000. Το 2020 η ανεμογεννήτρια N149 / 4.0-4.5 είχε τις περισσότερες άδειες σχεδιασμού σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές της χώρας. Με την πλατφόρμα Delta4000, ο Όμιλος Nordex βασίζεται σε αποδεδειγμένη τεχνολογία. Έγιναν προσαρμογές έννοιας που βελτιώνουν την απόδοση στον βασικό σχεδιασμό της πλατφόρμας Delta για να ταιριάζει στις ανεμογεννήτριες 4 και 5 MW - με στόχο τη συνεπή μείωση του κόστους ενέργειας. Ακολουθώντας το σχεδιασμό και τη στρατηγική λειτουργίας της εταιρείας, η N149 / 4.0-4.5 της σειράς Delta4000 ήταν η πρώτη ανεμογεννήτρια με ευέλικτη ονομαστική ισχύ παγκοσμίως.

Στη Γερμανία, η ανακαίνιση των ανεμογεννητριών αποκτά επίσης σημασία. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, οι παλαιότερες ανεμογεννήτριες αντικαθίστανται από νέες και ισχυρότερες χωρίς να απαιτείται περισσότερη γη. Αυτό καθιστά την ανακαίνιση ελκυστική λύση για την αύξηση της απόδοσης ισχύος των υπαρχόντων αιολικών πάρκων που είναι ήδη ευρέως αποδεκτά από το κοινό. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Nordex έλαβε μια παραγγελία για ένα νέο έργο ανακαίνισης στο αιολικό πάρκο της κοινότητας «Reußenköge», όπου είκοσι ανεμογεννήτριες N117 / 3600 θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες των 2 MW. Ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν ιδίως το χαμηλό επίπεδο ηχητικής ισχύος των ανεμογεννητριών της σειράς Delta. Η εγκατεστημένη ισχύς θα διπλασιαστεί σχεδόν, με μειωμένες εκπομπές θορύβου για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Όμιλος Nordex είναι πρωτοπόρος στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας από το 1985 και δραστηριοποιείται στη γερμανική αγορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το πρώτο αιολικό πάρκο του Αμβούργου διαθέτει ακόμα δύο N27 / 250s - την πρώτη σειρά παραγωγής ανεμογεννητριών στον κόσμο - που παράγουν πράσινη ενέργεια για περισσότερα από 27 χρόνια. Με πάνω από 4,7 GW χερσαίας αιολικής ισχύος στη Γερμανία και άλλα 709 MW υπό κατασκευή, ο Όμιλος Nordex συνέβαλε σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση. Η εσωτερική παραγωγή νασέλων, πτερυγίων ρότορα και αιθουσών ελέγχου στο Rostock επιτρέπει στον Όμιλο Nordex να χειρίζεται έργα στη γερμανική αγορά με αυξημένη τοπική προστιθέμενη αξία, σύντομες διαδρομές μεταφοράς και συνεπώς με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό βιωσιμότητας.

Πηγή: evwind.es