PGE και Οrsted έκλεισαν συμφωνία για την κοινοπραξία τους για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Πολωνία

PGE και Οrsted έκλεισαν συμφωνία για την κοινοπραξία τους για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Πολωνία
Δευτέρα, 10/05/2021 - 15:21

Ύστερα από το κλείσιμο της συμφωνίας μετάξύ της PGE και της Οrsted, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 10 Φεβρουαρίου 2021, η κάθε μία κατέχει το 50% των μετοχών στα υπεράκτια αιολικά έργα Baltica 2 και Baltica 3, τα οποία απότελούν το Baltica Offshore Wind Farm, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας. Σημειώνεται ότι οι συνεργάτες θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν από κοινού τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία θα έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ έως και 2,5 GW.

Στα μέσα Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Πολωνικού Γραφείου Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών ενέκρινε την κοινή επιχείρηση. Στη συνέχεια, οι συνεργάτες υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δικαστηρίου και έχουν πλέον κλείσει τη συναλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι η Οrsted έχει αποκτήσει ποσοστό 50% στις δύο εταιρείες έργου.

«Η PGE, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία, με εκτεταμένη εμπειρία στον εγχώριο ενεργειακό τομέα, κάλεσε έναν από τους ηγέτες στην παγκόσμια υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας να αναπτύξει από κοινού, να κατασκευάσει και να λειτουργήσει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ο συνδυασμός της γνώσης και της εμπειρίας της Οrsted και της PGE παρέχει μια σταθερή βάση για την υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής επένδυσης στην εγχώρια οικονομία, η οποία είναι η κατασκευή δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Πολωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Βαλτικής Θάλασσας », δήλωσε ο Wojciech Dąbrowski, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PGE.

«Είμαι χαρούμενος που έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με το κορυφαίο βοηθητικό πρόγραμμα της Πολωνίας. Θα φέρουμε τις δεκαετίες εμπειρίας μας σε αυτήν τη νέα αγορά για να παραδώσουμε πράσινη ενέργεια, να δημιουργήσουμε βιομηχανική ανάπτυξη και τοπικές θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε την Πολωνία να γίνει ένα κορυφαίο υπεράκτιο αιολικό έθνος», ανέφερε ο Rasmus Errboe, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής της Περιφέρειας Ηπειρωτικής Ευρώπης της Οrsted.

Τα έργα Baltica 2 και το Baltica 3 θα συμβάλουν σημαντικά στη μετάβαση της πράσινης ενέργειας στην Πολωνία, θα επιταχύνουν την ανάπτυξη της τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού και θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα για πολλά ακόμη χρόνια. Και τα δύο στάδια έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντικές άδειες και έχουν υπογράψει συμβάσεις σύνδεσης δικτύου, και στις 7 Απριλίου 2021 ανατέθηκαν συμβάσεις επί της διαφοράς από την Πολωνική Ρυθμιστική Υπηρεσία Ενέργειας. Με την επιφύλαξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων της Οrsted και της PGE, το Baltica 3 (1 GW) θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2026 , ενώ το Baltica 2 (1,5 GW) θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2030.