Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας ηλεκτροδότησε το 39% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας ηλεκτροδότησε το 39% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020
Πέμπτη, 22/04/2021 - 15:20

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγαγε αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του 39% των σπιτιών του ΗΒ (40,7 TWh) το 2020, από 30% (32TWh) το 2019.

Σύμφωνα με την ένατη έκθεση Offshore Wind Operational Report της Crown Estate, η αγορά εξελίσσεται με ρυθμό για την παροχή ενός ισχυρού και βιώσιμου αγωγού για την υποστήριξη των καθαρών φιλοδοξιών του έθνους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 3.000 ανεμογεννήτριες βρίσκονται είτε σε λειτουργία (76%) είτε σε κατασκευή (24%), ένα αξιοσημείωτο ταξίδι από την εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας πριν από περισσότερα από 20 χρόνια

Η ισχύς των έργων υπό κατασκευή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 60% από τα 4,4GW στα 7,2GW, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή η ισχής είναι σχεδόν το 70% του υπάρχοντος επιχειρησιακού στόλου, σηματοδοτώντας μια εξαιρετικά απασχολημένη και σημαντική περίοδο στο μέλλον.

Επιπλέον, οι επιδόσεις υπεράκτιων ιδιοκτητών μετάδοσης (OFTO) διαμορφώθηκαν στο 99,2% διαθεσιμότητας για το 2019/20, πολύ πάνω από το προεπιλεγμένο επίπεδο του 98%.

Μάλιστα, ο τομέας επέδειξε την ωριμότητα και την ανθεκτικότητά του, αφού προσαρμόστηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των εργασιών σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία Covid-19

Η τεχνολογική πρόοδος συνεχίζεται επίσης με τις φάσεις Α και Β του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank με τη χρήση των τελευταίων ανεμογεννητριών Haliade-X 13MW, μία περιστροφή της οποίας θα παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο ημέρες.

Η έκθεση Broad Horizons που ανέθεσε η Crown Estate επισημαίνει επίσης πώς η τεχνολογική καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας πλωτών ανέμων, θα επεκτείνει το φάσμα των γεωγραφικών δυνατοτήτων για μελλοντική ανάπτυξη υπεράκτιων ανέμων.

Ο επικεφαλής των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων της Crown Estate, Adrian Fox, δήλωσε:

«Η φετινή έκθεση υπεράκτιων αιολικών λειτουργιών δείχνει έναν ώριμο και ισχυρό τομέα, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει τη συμβολή του στις καθαρές φιλοδοξίες της χώρας. Ο τομέας έχει αξιοθαύμαστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς με την πανδημία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ικανότητά του να παρέχει αξιόπιστη καθαρή ενέργεια σε εκατομμύρια σπίτια».