Κοινοπραξία εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας εξασφαλίζει ηλιακό PPA 1,5 GW

Κοινοπραξία εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας εξασφαλίζει ηλιακό PPA 1,5 GW
Τρίτη, 13/04/2021 - 14:15

Μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από το κρατικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε 25ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την Saudi Power Procurement Company για ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακό πάρκο 1500 MW.

Πρόκειται για το ηλιακό πάρκο Sudair το οποίο βρίσκεται στη βιομηχανική πόλη Sudair και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το Sudair θα έχει επενδυτική αξία 3,4 δισεκατομμυρίων SAR (761 εκατομμύρια ευρώ) και θα μπορεί να τροφοδοτεί 185.000 σπίτια και να αντισταθμίζει περίπου 2,9 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Επιπλέον, θα παραδίδει ηλεκτρικό ρεύμα στην τιμή των 12,39 $ (10,40 €) ανά MWh.

Η κοινοπραξία που υποστηρίζεται από το PIF διευθύνεται από την ACWA Power, στην οποία η PIF κατέχει μερίδιο 50% και η οποία έχει συνεργαστεί με την Badeel, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου PIF 100%.

Ο κυβερνήτης του PIF, Yasir Al-Rumayyan, δήλωσε:

«Η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα Sudair και η υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας ενσωματώνουν τη δέσμευση του PIF να επενδύσει σε τομείς που θα διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας κρίσιμος τομέας που παρέχει βιώσιμες λύσεις ενάντια στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ανάπτυξης έργων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα».

«Η έναρξη του Sudair συμβάλλει στην επίτευξη του οράματος του Βασιλείου στην επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην τοπική προσαρμογή τεχνολογιών αιχμής και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Σαουδικής Αραβίας για την ανάπτυξη αυτού του τομέα. Ενσωματώνει επίσης τη στρατηγική του PIF για την προώθηση υποσχόμενων τομέων που επιτρέπουν και υποστηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα και στοχεύει στην αύξηση της συμβολής του PIF και των εταιρειών χαρτοφυλακίου της στο τοπικό περιεχόμενο κατά 60%, καθώς και την επέκταση των ευκαιριών για τις τοπικές εταιρείες να συνεισφέρουν στα έργα του Ταμείου».

«Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την κοινοπραξία μας με την ACWA Power. Η υλοποίηση ενός έργου αυτού του μεγέθους και πεδίου θα απαιτήσει ένα ευρύ φάσμα εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης και έχουμε τους καλύτερους δυνατούς συνεργάτες για να πετύχουμε».

Ο πρόεδρος της ACWA Power, Mohammad Abunayyan, δήλωσε:

«Καθώς ο κόσμος έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο για την ανάπτυξη λύσεων για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Σαουδική Αραβία είναι περήφανη για τον ηγετικό της ρόλο στην οδήγηση της προσπάθειας μετάβασης της ενέργειας. Ως το πρώτο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας PIF, η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα Sudair έχει ιδιαίτερη σημασία, σηματοδοτώντας την πρόοδο του ταξιδιού προς μια βιώσιμη οικονομία.

«Είναι μεγάλη τιμή να συνεργαζόμαστε με το PIF στην αποτελεσματική συμμετοχή στην ενίσχυση του τοπικού περιεχομένου, ξεκλειδώνοντας ευκαιρίες για τις εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό την καθοδήγηση της μας ηγεσίας και του Υπουργείου Ενέργειας».