Ηνωμένο Βασίλειο: Πανεπιστήμια συμμετέχουν στη μελέτη βελτίωσης της τεχνολογίας κυματικής ενέργειας

Ηνωμένο Βασίλειο: Πανεπιστήμια συμμετέχουν στη μελέτη βελτίωσης της τεχνολογίας κυματικής ενέργειας
Τετάρτη, 24/03/2021 - 14:26

Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχουν σε οκτώ νέα έργα για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων τεχνολογιών κυματικής ενέργειας.

Πρόκειται για μία έρευνα που υποστηρίζεται από επένδυση ύψους 7,5 εκατομμυρίων λιρών από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών (EPSRC), μέρος της Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI).

Αυτά τα έργα θα βασιστούν στο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενέργεια των θαλάσσιων κυμάτων για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις σε συσκευές που συλλαμβάνουν την ενέργεια που παράγεται από τα κύματα και τη μετατρέπουν σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη ανάπτυξη των μετατροπέων κυματικής ενέργειας (WEC) παρεμποδίζεται από προκλήσεις όπως η ικανότητά τους να επιβιώνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα οκτώ έργα θα υιοθετήσουν καινοτόμες νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έμπνευσης από τα πτερύγια των θαλάσσιων ζώων για το σχεδιασμό ευέλικτων WEC που μπορούν να λειτουργήσουν υπό ακραίες συνθήκες.

Άλλα έργα θα δοκιμάσουν την απόδοση των WEC μέσω δοκιμών με βάση τον ωκεανό και θα αναπτύξουν τα μοντέλα που απαιτούνται για να εκτιμήσουν πώς αντιμετωπίζουν συνθήκες όπως τα κύματα καταιγίδας.

Η υπουργός Ενέργειας Anne-Marie Trevelyan δήλωσε:

«Η ακτογραμμή μας και η δύναμη των θαλασσών γύρω μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας για να σταματήσουμε να συμβάλουμε στην κλιματική αλλαγή έως το 2050. Υπάρχουν σίγουρα μοναδικές προκλήσεις για την αξιοποίηση της δύναμης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είναι συναρπαστικό να δούμε πώς αυτά τα έργα μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους φυσικούς πόρους μας σε ένα καθαρότερο πράσινο μέλλον».

Στα έργα περιλαμβάνονται το MoorWEC (ανάλυση πρόσδεσης και σχεδιασμός για υπεράκτια επιβίωση και κόπωση WEC), με επικεφαλής τον Peter Stansby από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το έργο, το οποίο έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση 997.000 λιρών από το EPSRC, θα μοντελοποιήσει τον αντίκτυπο των κυμάτων για τη δημιουργία βασικών πληροφοριών και αποτελεσματικών μεθόδων μοντελοποίησης για να βοηθήσει το σχεδιασμό ανθεκτικών μελλοντικών WEC.

Ένα άλλο έργο είναι το BASM-WEC (Bionic Adaptive Stretchable Materials for Wave Energy Converters), με επικεφαλής τον Qing Xiao από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, το οποίο έχει λάβει επιχορήγηση EPSRC ύψους 975.000 λιρών

Το έργο θα διερευνήσει κατά πόσον εύκαμπτα υλικά, εμπνευσμένα από τα πτερύγια και άλλα μέρη του σώματος των υδρόβιων ζώων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε WEC. Χρησιμοποιώντας τέτοια υλικά, το σχήμα του οποίου αλλάζει ανάλογα με το φορτίο που εφαρμόζεται σε αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διάφορες προκλήσεις.

Άλλο έργο είναι το Flexible Responsive Systems in Wave Energy, στο οποίο δοθεί έμφαση στην αξιολόγηση της απόδοσης των WEC που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας παραμορφώσιμα υλικά, όπως εύκαμπτα υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση, την επιβίωση, την αξιοπιστία και τη μείωση του κόστους. Η Deborah Greaves, από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ ηγείται του έργου, στο οποίο έχει λάβει επιχορήγηση EPSRC ύψους 984.000 λιρών.

Πηγή: reNEWS