Η ευρωπαϊκή αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα φτάσει τις 3000 MWh το 2021 - EASE

Η ευρωπαϊκή αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα φτάσει τις 3000 MWh το 2021 - EASE
Τετάρτη, 24/03/2021 - 15:30

Η ευρωπαϊκή αγορά αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να φτάσει τις 3000 MWh το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση της European Association for Storage of Energy (EASE).

Η έκθεση, που εκπονήθηκε με την συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας Delta-EE, διαπίστωσε ότι οι νέες βοηθητικές υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τον διπλασιασμό της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας σε σύγκριση με τα επίπεδα εγκαταστάσεων του 2020 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι βασικές αγορές που που ηγούνται της ανάπτυξης είναι η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Η πέμπτη έκδοση της έκθεσης European Market Monitor on Energy Storage (EMMES) αποκάλυψε ότι το τμήμα front-of-meter, το οποίο περιλαμβάνει μπαταρίες κλίμακας χρησιμότητας, αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με τα εμπορικά και βιομηχανικά και back-the-meter τμήματα.

Μάλιστα, η έκθεση σημειώνει ότι το 2021 φαίνεται «ιδιαίτερα ισχυρό» για τον κλάδο με άνοιγμα νέων βοηθητικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και εθνικούς στόχους που υποστηρίζουν περαιτέρω τα περιφερειακά έργα.

Το EMMES υπογραμμίζει την ισχυρή απόδοση της αγοράς front-of-meter σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2020, με νέες υπηρεσίες εξισορρόπησης και βοηθητικές υπηρεσίες σε χώρες όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία που υποστηρίζουν τη ζήτηση για έργα αποθήκευσης σε επίπεδο δικτύου μεγαλύτερης διάρκειας.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο ανάκαμψης τςη ΕΕ για τον COVID-19, ύψους 1,8 δις ευρώ, αναμένεται να προσφέρει «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αναπτύξει μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας της ΕΕ που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα κίνητρα στην αγορά και να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Ο επικεφαλής αποθήκευσης ενέργειας και ευελιξίας της Delta-EE, Jon Ferris, δήλωσε:

 «Η έκθεση του προηγούμενου έτους έδειξε ότι η ανάπτυξη της αγοράς σταμάτησε, ιδίως για τον τομέα front-of-meter, οπότε το γεγονός ότι ανέκαμψε στη μέση της πανδημίας είναι αξιοσημείωτο. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στον τομέα θα επιταχυνθεί καθώς βελτιώνεται η πρόσβαση στις αγορές, ιδίως για την αποθήκευση behind-the-meter, και η αυξάνεται η ικανότητα των μπαταριών να συσσωρεύσει αξία από πολλές αγορές».