ΗΠΑ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει το 166% των αναγκών του Τέξας σε ηλεκτρική ενέργεια

ΗΠΑ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει το 166% των αναγκών του Τέξας σε ηλεκτρική ενέργεια
Τρίτη, 23/03/2021 - 11:24

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παράσχει στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ το 166% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Περιβάλλοντος του Τέξας.

Η έκθεση «Offshore Wind for America» αναφέρει ότι 19 από τις 29 πολιτείες των ΗΠΑ με υπεράκτιο αιολικό δυναμικό έχουν την τεχνική ικανότητα να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την τεχνολογία από αυτή που χρησιμοποίησαν το 2019.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Περιβάλλοντος του Κέντρoυ Έρευνας και Πολιτικής του Τέξας, Luke Metzger, δήλωσε:

«Με ισχυρούς ανέμους τα βράδια όταν χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, ο υπεράκτιος άνεμος στον Κόλπο του Μεξικού θα συμπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του Τέξας και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε 100% καθαρή ενέργεια. Μπορούμε να βάλουμε την υποδομή και την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις ώστε να λειτουργήσουν αναπτύσσοντας αυτόν τον πλούσιο, καθαρό πόρο.

Πρόσθεσε ότι ο Κόλπος του Μεξικού έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας καθώς έχει ρηχά, ζεστά νερά, μικρά κύματα και υπάρχουσα υπεράκτια υποδομή και τεχνογνωσία, όμως από την άλλη έχει χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου και κίνδυνο τυφώνων.

Η έκθεση σημείωσε ότι πέρυσι, το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL), διαπίστωσε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να είναι οικονομική χωρίς επιδοτήσεις έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με ένα εξισορροπημένο κόστος ενέργειας (LCOE) μόλις 70 δολάρια ανά MWh.

Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με το NREL, ένα έργο 600 MW στην ακτή του Port Arthur «θα μπορούσε να υποστηρίξει περίπου 4470 θέσεις εργασίας, με 445 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 150 συνεχιζόμενες θέσεις εργασίας με 14 εκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ ετησίως από εργασίες, υλικά και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης».