Ρωσία: Νέα μελέτη δείχνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Ρωσία: Νέα μελέτη δείχνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας
Πέμπτη, 18/03/2021 - 14:32

Αφού τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνίας των Παρισίων, ο κόσμος στρέφεται προς την κλιματική ουδετερότητα . Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δηλώσει επίσημα τον στόχο τους να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ρωσία δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι ακολουθεί αυτόν τον στόχο, αλλά έχει δείξει πολλά υποσχόμενα σημάδια και αρκετούς οδικούς χάρτες, σχετικά με το μέλλον της ενέργειας ή του υδρογόνου.

Δεδομένου ότι ο τομέας της ενέργειας είναι η κύρια πηγή αερίων του θερμοκηπίου, αυτό θα έχει βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος χρησιμοποιεί ενέργεια και θα οδηγήσει στη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι ενώ ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας ή της Γερμανίας, έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα προς μια ανανεώσιμη και ουδέτερη από το κλίμα οικονομία, η Ρωσία μόλις πρόσφατα άρχισε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει κάνει κάποια βήματα, έχοντας σήμερα συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύ περίπου 1 GW, όμως απέχει πολύ από το να συμπεριληφθεί μεταξύ των κρατών με μεγάλη εγκατεστημένη αιολική ισχύ. Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος κατάφερε να εγκαταστήσει 700 MW νέας αιολικής ισχύος.

Πριν από λίγα χρόνια, η μελέτη των FES / WWEA για την αιολική ενέργεια στη Ρωσία, έδειξε ότι η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό αιολικής ενέργειας. Η νέα μελέτη παρουσιάζει μια λεπτομερή ανάλυση του τρέχοντος αιολικού τομέα και των πλεονεκτημάτων και αδυναμιών του.

Η Lisa Gürth, αναπληρώτρια προϊσταμένη του γραφείου του FES Moscow δήλωσε:

«Η μελέτη δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ρωσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και πόσα πρέπει να γίνουν ακόμη. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα συνεισφέρει με τις ιδέες σε μια πορεία ανάπτυξης για έναν πιο δίκαιο και ουδέτερο κλιματικά κόσμο».

Ο Stefan Gsänger, Γενικός Γραμματέας του WWEA δήλωσε:

«Η Ρωσία πρόκειται να έλθει στο παγκόσμιο τοπίο αιολικής ενέργειας, μετά από αρκετές δεκαετίες απουσίας. Υπό το φως των διεθνών εξελίξεων, η χώρα πρέπει τώρα να επιταχύνει την εκμετάλλευση του τεράστιου αιολικού της δυναμικού και άλλων ανανεώσιμων δυνατοτήτων της, προς όφελος των πολιτών και των κοινοτήτων της, για το περιβάλλον και το κλίμα. Με μια σαφή εθνική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ρωσία μπορεί σύντομα να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

Πηγή: evwind.es