GWEC: Βόρεια και Λατινική Αμερική εγκατέστησαν 22 GW νέας αιολικής ισχύος εντός του 2020

GWEC: Βόρεια και Λατινική Αμερική εγκατέστησαν 22 GW νέας αιολικής ισχύος εντός του 2020
Παρασκευή, 12/03/2021 - 14:24

Το 2020 αποτέλεσε ένα έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, με εγκατεστημένη ισχύ που αγγίζει τα 22GW, σύμφωνα με την Market Intelligence του Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) .

Αναλύτικότερα, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 17 GW από τα 22 GW το 2020 και μάλιστα, κατά το τέταρτο τρίμηνο εγκατέστησαν την περισσότερη ισχύ, ξεπερνώντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του 2019.

Ο κυριότερος λόγος αυτής της ανάπτυξης ήταν η σταδιακή κατάργηση της Πίστωσης Φόρου Παραγωγής 100% (PTC) στο τέλος του 2020 για έργα αιολικής ενέργειας που άρχισαν να κατασκευάζονται το 2016, σύμφωνα με τον GWEC.

Από την άλλη, στην Λατινική Αμερική, η Βραζιλία συνέχισε να κρατά τα σκήπτρα εγκαθιστώντας 2,3 GW νέας αιολικής ισχύος εντός του 2020. Επιπλεόν, το 1 GW της Αργεντινής και τα 684 MW της Χιλής βοήθησαν στην περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή το 2020, ενώ η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στο Μεξικό επιβραδύνθηκε λόγω «πολιτικών προκλήσεων».

Συνολικά, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στη Βόρεια Αμερική είναι στα 136GW και στη Λατινική Αμερική στα 34 GW.

Ο επικεφαλής πληροφοριών του GWEC, Feng Zhao, δήλωσε:

«Από το 2010, η αγορά αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος και σχεδόν τετραπλασίασε το ποσοστό της στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Και παρόλο που περιμέναμε μία ταχεία αύξηση στις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ το 2020, η ανάπτυξη που συντελέστηκε είναι πραγματικά εντυπωσιακή λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του Covid-19 στην αλυσίδα εφοδιασμού και την οικονομία της χώρας».

«Τα 17 GW αιολικής ισχύος που προστέθηκε στο αμερικανικό δίκτυο πέρυσι είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν πέντε εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια με καθαρή, βιώσιμη και αξιόπιστη ενέργεια, η οποία έχει γίνει όλο και πιο σημαντική για τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των πρόσφατων διακοπών ρεύματος».

Ο Ramon Fiestas, πρόεδρος του Task Force του GWEC Λατινικής Αμερικής πρόσθεσε:

«Η αγορά αιολικής ενέργειας στη Λατινική Αμερική έχει αυξηθεί κατά δεκαέξι φορές μέσα στην τελευταία δεκαετία και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στην περιοχή. Ωστόσο, η βασική πρόκληση τώρα είναι η διατήρηση αυτής της σταθερής ανάπτυξης στις καθιερωμένες αγορές αιολικής ενέργειας στην περιοχή, όπως είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Χιλή, προκειμένου να απελευθερωθεί το ενεργειακό σύστημα της περιοχής με τον ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Είναι σημαντικό αυτές οι προκλήσεις να αντιμετωπιστούν τώρα για να διασφαλιστεί ένας μακροπρόθεσμος αγωγός και να αξιοποιηθεί η εντυπωσιακή δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή».