GE: Πρωτιά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών για το 2020 με την Goldwind να ακολουθεί - στην τρίτη θέση η Vestas

GE: Πρωτιά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών για το 2020 με την Goldwind να ακολουθεί - στην τρίτη θέση η Vestas
Πέμπτη, 11/03/2021 - 16:00

Η General Electric αναδείχθηκε ως η κορυφαία εταιρεία εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με έρευνα του BloombergNEF.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόσθεσαν 96,3 GW ανεμογεννητριών το 2020, και πρόκειται για μία αύξηση ρεκόρ, της τάξης του 58% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μαζί με την ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια γίνεται ένας από τους φθηνότερους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βασικό μέρος των προσπαθειών των κυβερνήσεων να εξαλείψουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η GE και η Xinjiang Goldwind πρωτοστατούν στις αναπτυσσόμενες αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας και αποτέλεσαν τους δύο κορυφαίους προμηθευτές ανεμογεννητριών παγκοσμίως.

Βάσει των αποτελεσμάτων του BNEF, η Vestas χάνει την πρώτη θέση για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

«Η GE και η Goldwind κέρδισαν τις δύο πρώτες θέσεις στην φετινή κατάταξη, συγκεντρώνοντας τις μεγαλύτερες αγορές», δήλωσε η Isabelle Edwards, αναλύτρια της αιολικής ενέργειας στο BNEF.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτή η στρατηγική μπορεί να μην είναι τόσο καρποφόρα το 2021 όσο οι επιδοτήσεις παύουν να ισχύουν σε αυτές τις περιοχές».

Η επιχείρηση ανεμογεννητριών κυριαρχείται όλο και περισσότερο από μια λίγους παγκόσμιους παίκτες, σύμφωνα με την έκθεση του BNEF. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 50% των ανεμογεννητριών που πωλούνται παγκοσμίως αντιστοιχούν στη GE, την Goldwind, τη Vestas και την Envision.

Ωστόσο, είναι αξισημείωτο ότι η εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών μειώθηκε κατά 19%. Η βιομηχανία είναι πολύ μικρότερη από εκείνη της ξηράς και τα έργα είναι γενικά μεγαλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά από έτος σε έτος.

Η Siemens Gamesa αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος εγκαταστάτης των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, προσθέτοντας 1,91 GW.