Wood Mackenzie: Η υπεράκτια αιολική αγορά O&M θα φτάσει τα 12 δισ. δολάρια μέχρι το 2029

Wood Mackenzie: Η υπεράκτια αιολική αγορά O&M θα φτάσει τα 12 δισ. δολάρια μέχρι το 2029
Τρίτη, 09/03/2021 - 14:35

Η παγκόσμια αγορά υπεράκτιων αιολικών λειτουργιών και συντήρησης (O&M) αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% ετησίως, φτάνοντας τα 12 δισ. δολάρια (10 δισ. ευρώ) έως το 2029, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Wood Mackenzie.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση αναφέρει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά O&M ανά περιοχή, φθάνοντας τα 6,6 δισ. δολάρια έως το 2029.

Από την άλλη, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως η μεγαλύτερη αγορά υπεράκτια αιολική αγορα O&M, με ανάπτυξη 41 GW κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, φτάνοντας σε συνολική ισχύ τα 49 GW. Αυτό ισοδυναμεί με 2 δισ. δολάρια ευκαιριών επιχειρησιακών δαπανών έως το 2029. Σε συνδυασμό με τη λήξη των εθνικών επιδοτήσεων για την αιολική ενέργεια, οι υπεράκτιες λειτουργίες στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν «σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις» για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των έργων τους, ανέφερε η Wood Mackenzie.

Όμως, στηνέκθεση σημειώνεται ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική αγορά Ο&Μ είναι ακόμα νέα και δεν διαθέτει εμπειρία σε μακροπρόθεσμα ζητήματα και αποτυχίες Ο&Μ. Σήμερα 1.8 GW παγκόσμιας ισχύος λειτουργούν για περισσότερα από 10 χρόνια. Μέχρι το 2029, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί 11 φορές στα 20 GW. Μάλιστα, μέχρι τότε, το 90% του επιχειρησιακού στόλου, που ισοδυναμεί με 165 GW, θα εξακολουθεί να είναι λιγότερο των 10 ετών.

Ο ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie, Shimeng Yang, δήλωσε:

«Περιμένουμε να δούμε τις στρατηγικές O&M να αναπτύσσονται για έργα με υψηλές επιδοτήσεις, οι οποίες θα παρουσιάζουν εξελίξεις κοντά στην ακτή και μικρότερες τουρμπίνες ώστε να ταιριάζουν στο νέο τοπίο της αγοράς που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανεμογεννήτριες και επιδοτήσεις. Καθώς μεγαλώνει η συνολική αγορά O&M, αυτές οι αλλαγές θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες τόσο για τους υπάρχοντες όσο και για τους νέους παίκτες στον υπεράκτιο αιολικό τομέα».

Καθώς οι κατασκευαστές αφιερώνουν περισσότερους πόρους για τις υπηρεσίες O&M για νεότερα και μεγαλύτερα μοντέλα ανεμογεννητριών, ο γηράσκων στόλος στροβίλων μια «σημαντική ευκαιρία» για ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών καθώς και για εσωτερική εμπειρία, ανέφερε η Wood Mackenzie.

Ο ερευνητής της Wood Mackenzie, Finlay Clark, δήλωσε:

«Οι καινοτομίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή που προσαρμόζουν την ταχεία αύξηση της ισχύος των ανεμογεννητριών, πρέπει να αντιμετωπιστούν με εξίσου καινοτόμες πρακτικές Ο&Μ, καθώς η πολυπλοκότητα των ανεμογεννητριών και η κλίμακα των έργων συνεχίζουν να αυξάνονται».

Με οικονομίες κλίμακας και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών O&M, ο παγκόσμιος μέσος όρος OpEx ανά MW αναμένεται να μειωθεί κατά 20% κατά μέσο όρο μεταξύ 2020 και 2029.

Τέλος αναφέρεται ότι η υλοποίηση των ευέλικτων σκαφών λειτουργίας υπηρεσιών στην Ευρώπη, οι καινοτομίες απομακρυσμένης λειτουργίας (όπως drones), οι κάμερες, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και ο αντίκτυπος της υπεράκτιας αιολικής ομαδοποίησης οδήγησαν σε μείωση του μέσου OpEx ανά MW κατά 44%, τα τελευταία οκτώ χρόνια.