Κοινοπραξία Total και Clean Energy Fuels για την παραγωγή ανανεώσιμου φυσικού αερίου

Κοινοπραξία Total και Clean Energy Fuels για την παραγωγή ανανεώσιμου φυσικού αερίου
Παρασκευή, 05/03/2021 - 12:29

Η αμερικανική εταιρεία προμήθειας εναλλακτικών καυσίμων Clean Energy Fuels Corp και ο μεγαλύτερος μέτοχος της, ο ευρωπαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου Total SE, ανακοίνωσαν του όρους της νέας τους κοινοπραξίας, την Πέμπτη, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή ανανεώσιμου φυσικού αερίου (RNG).

Συμειώνεται ότι μετοχές της Clean Energy αυξήθηκαν κατά 7,5% στα 13,15 δολάρια στις συναλλαγές πριν από την αγορά.

Η κοινοπραξία, στην οποία οι εταιρείες συμμετέχουν κατά 50%, θα έχει αρχική σταθερή δέσμευση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών αερίου. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί στα 400 εκατομμύρια δολάρια αργότερα καθώς «προχωρούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες», ανέφερε η Clean Energy σε δήλωση.

Επιπλεόν, σύμφωνα με την Clean Energy, η Total θα παρέχει επίσης πιστωτική υποστήριξη κοινοπραξία για την κατασκευή της κατάντη υποδομής, η οποία περιλαμβάνει διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων.

Το αρνητικό σε άνθρακα ανανεώσιμο φυσικό αέριο παράγεται όταν οι εκπομπές άνθρακα συλλαμβάνονται από γαλακτοκομεία και μετατρέπονται σε καύσιμο μεταφοράς, μειώνοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο του ότι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή διερευνούν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη τεχνολογία εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από επενδυτές και ακτιβιστές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία του θα διατηρήσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φέτος, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να στραφεί προς την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μάλιστα, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου Exxon και Chevron έχουν επενδύσει επίσης στην τεχνολογία αφαίρεσης άνθρακα, καθώς οι παραδοσιακές παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπαθούν να επενδύσουν περισσότερο στην πράσινη ενέργεια και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Reuters