Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Βγαίνουν τα αποτελέσματα - Πότε τα voucher

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Βγαίνουν τα αποτελέσματα - Πότε τα voucher
Τετάρτη, 20/07/2022 - 11:15

Βγαίνει υπουργική απόφαση με τα αποτελέσματα από το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή. Θα ανακοινωθούν επιτυχόντες και επιλαχόντες ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση των voucher.

Σήμερα, εκτός απροόπτου ή το αργότερο μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση με τα αποτελέσματα από το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή. Θα ανακοινωθούν επιτυχόντες και επιλαχόντες για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση των voucher.

Στην υπουργική απόφαση θα αποτυπώνεται η κατάταξη επιτυχόντων - επιλαχόντων με αριθμό αίτησης, και στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν μέσω της πλατφόρμας που υπέβαλαν την αίτησή τους.

Για το Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή θα ακολουθήσει περίοδος περίπου μιας εβδομάδας για την υποβολή τυχόν ενστάσεων και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα voucher, ώστε οι καταναλωτές να προχωρήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου σε αγορά των συσκευών που επιθυμούν, είτε αφορούν ψυγεία και καταψύκτες είτε κλιματιστικά.

Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, το συνολικό προς διάθεση κονδύλι ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η επιδότηση αντικατάστασης συσκευών για 250.000 νοικοκυριά. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε αναφέρει πως επιδιώκεται η εξεύρεση πρόσθετων πόρων, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά από τα περίπου 900.000 που υπέβαλαν αιτήσεις.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με το ποσοστό επιδότησης να κλιμακώνεται όμως σε συνάρτηση με το εισόδημα και με πρόσθετη μοριοδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η επιδότηση διαμορφώνεται με βάση τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα κλιματιστικό ορίζεται μια εσωτερική και μια εξωτερική μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά «R22», R407C, R410A.

Η απεγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση, στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • έως δύο συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
  • έως μία συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
  • έως μία συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».

Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.