Η κρίση στην πετρελαϊκή αγορά ωθεί την ισπανική Cepsa σε μείωση δαπανών και σε καθυστερήσεις στην καταβολή μερίσματος

Η κρίση στην πετρελαϊκή αγορά ωθεί την ισπανική Cepsa σε μείωση δαπανών και σε καθυστερήσεις στην καταβολή μερίσματος
Τρίτη, 12/05/2020 - 17:51

Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και η ραγδαία μείωση στη ζήτηση καυσίμων λόγω της πανδημίας οδήγησαν την ισπανική πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία Cepsa να μειώσει τα επενδυτικά της σχέδια και να καθυστερήσει οποιαδήποτε απόφαση για την καταβολή μερίσματος.

Η εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία ανήκει στο κρατικό ταμείο Μουμπαντάλα στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την σταδιακή απόλυση περίπου 1.200 υπαλλήλων σε διαφορετικά στάδια.

"Βιώνουμε μια κρίση σε δύο μέτωπα", ανέφερε ο Philippe Boisseau, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Πρώτον τα υψηλά αποθέματα πετρελαίου των οποίων οι τιμές μειώνονται δραστικά και δεύτερον τη σημαντική πτώση της ζήτησης λόγω κορωνοϊού».

Η εταιρεία ανέφερε επίσης πτώση 3% στα EBITDA τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ακολουθώντας τα βήματα της BP και της ισπανικής Repsol, η Cepsa δήλωσε ότι θα κόψει 210 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της, δηλαδή ή το ένα πέμπτο, από τον αρχικό προϋπολογισμό για τις επενδύσεις του 2020.

Το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε να καθυστερήσει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το μέρισμα των μετόχων, έως ότου μπορέσει να μετρήσει καλύτερα τον αντίκτυπο που έχει επιφέρει η κρίση στις αγορές της.