Ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από τις πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες για να επιτύχουν τον στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από τις πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες για να επιτύχουν τον στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα
Τρίτη, 12/05/2020 - 13:48

Καμία από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν έχει επιτύχει προς το παρόν τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη παρά τους πιο φιλόδοξους στόχους που έθεσαν οι Royal Dutch Shell και Eni.

Η Transition Pathway Initiative (TPI) κάλεσε όλους τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών που είναι υπεύθυνες για το φαινομενο του θερμοκηπίου, ώστε η βιομηχανία να έχει μια κοινή γραμμή για τη μετάβαση στις «καθαρές μηδενικές» εκπομπές.

Η καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο. Η TPI, σε μια μελέτη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Ευρώπη, επισήμανε ότι η Shell και η Eni θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από όλα τα προϊόντα καυσίμων που εμπορεύονται.

Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δεσμευτεί σε διαφορετικό βαθμό τη μείωσης του άνθρακα έως το 2050 έτσι ώστα να γίνουν οι εταιρείες τους κατάλληλες για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα. Αντίθετα οι αμερικανικοί γίγαντες πετρελαίου υστερούν πολύ σε ό,τι αφορά την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η Shell δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τη συνολική ένταση άνθρακα κατά 65%, η Eni κατά 55% και την BP κατά 50% έως το 2050.

Η Eni έχει επίσης θέσει ως στόχο την μείωση των απόλυτων εκπομπών κατά 80% έως το 2050.

Η BP και η Repsol δεσμεύτηκαν να μηδενίσουν τις συνολικές εκπομπές τους σε άνθρακα στο έως το 2050, όμως αυτός ο στόχος δεν καλύπτει καύσιμα που είχαν προμηθευτεί οι εταιρείες από άλλους παραγωγούς και τα οποια εχουν ήδη πωληθεί.

Σύμφωνα με την TPI οι περισσότερες εταιρείες αναφέρονται στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα για να εκφράσουν αυτήν ακριβώς τη φιλοδοξία τους, παρόλα αυτά ακολουθούν διαφορετική πορεία, καθώς καμία δεν είχε κάνει αρκετά έτσι ώστε να συμβαδίσει με των προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.