Στο πλαίσιο της νέας κανονιστικής παρέμβασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 26 Σεπτεμβρίου η ΕπΑντ επαναφέρει πρόταση για τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (application) που θα ενημερώνει τους πολίτες σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των υγρών καυσίμων, με γεωγραφική ανάλυση ανά πρατήριο και προϊόν.
Η εφαρμογή, που θα μπορούσε να αποτελέσει εξέλιξη του Παρατηρητηρίου Τιμών, προτείνεται να αναπτυχθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και να συνδυάζει γεωεντοπισμό και δεδομένα πραγματικού χρόνου, ώστε να παρέχει φιλική και αξιόπιστη πληροφόρηση. Οι πρατηριούχοι θα πρέπει να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Τιμών για τις τιμές τους σε πραγματικό χρόνο και τα δεδομένα αυτόματα να μεταφέρονται στην εφαρμογή, ώστε να γίνεται η σύγκριση και να επιλέγεται το ανά περιοχή φθηνότερο πρατήριο. Συνεπώς, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν το φθηνότερο καύσιμο ανά πάσα στιγμή, κάτι που με τη σειρά του θα αυξήσει τα κίνητρα των πρατηριούχων να ανταγωνιστούν έντονα ως προς την τιμή και παράλληλα οι ανταγωνιστικές πιέσεις να επεκταθούν στις εταιρείες εμπορίας.
Η πρόταση προβλέπει υποχρέωση των πρατηριούχων να δηλώνουν τις τιμές τους άμεσα στο Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα συνδέεται αυτόματα με την εφαρμογή. Σε περίπτωση αλλαγής τιμής, η ενημέρωση θα πρέπει να είναι άμεση. Για την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού, η ΕπΑντ κρίνει αναγκαία τη θεσμοθέτηση υποχρέωσης για τους πρατηριούχους και τη δημιουργία συστήματος εποπτείας και κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Σημειώνεται ότι η πρόταση συμπληρώνει παλαιότερη εισήγηση για την τοποθέτηση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων κατά μήκος των εθνικών οδών, που θα ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς για τις τιμές στα επόμενα τρία πρατήρια καθώς και τη χιλιομετρική απόσταση από αυτά. Αν και η υποχρέωση αυτή προβλέπεται θεσμικά, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε αντίστοιχες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως το fuel finder scheme που πρότεινε η αγγλική Αρχή Ανταγωνισμού, ενώ επισημαίνεται ότι υφιστάμενες εφαρμογές στην Ελλάδα –όπως η fuel.gr– δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς ως προς το κατά πόσο πληρούν τις απαραίτητες τεχνικές και θεσμικές προδιαγραφές. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνει και την κατάργηση της ενημέρωσης του κοινού για τις χονδρικές τιμές των καυσίμων.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων η Επιτροπή επιπλέον προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, ώστε να ενισχυθούν οι εισαγωγές από μη καθετοποιημένες εταιρίες εμπορίας.
Ενίσχυση των εισαγωγών με σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων
Προκειμένου να διευκολυνθεί η τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας για τη διενέργεια εισαγωγών, ιδίως από τις μη καθετοποιημένες εταιρείες χονδρικής, η Επιτροπή θεωρεί κρίσιμης σημασίας τη σύσταση ενός ειδικού, ανεξάρτητου Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ). Ο φορέας αυτός θα τελεί υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ και θα τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων έναντι καθορισμένου τιμήματος, το οποίο θα καταβάλλεται από όλους τους υπόχρεους ανάλογα με τις συνολικές καταναλώσεις τους κατά το προηγούμενο έτος. Κατά την άποψη της Επιτροπής με τη σύσταση του φορέα οι εταιρίες εμπορίας θα μπορούν να πραγματοποιούν εισαγωγές, χωρίς άμεση διασύνδεση των εισαγωγών αυτών με το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η τήρηση ανάλογων αποθεμάτων ή/και συνακόλουθων αποθηκευτικών χώρων.
Χαρτογράφηση και εποπτεία των αποθηκευτικών χώρων
Προτείνεται η θεσμοθέτηση της καταγραφής των αποθηκευτικών χώρων και τυχόν ελλείψεων ή αναξιοποίητων χώρων σε ένα ενιαίο μητρώο και από έναν αρμόδιο φορέα. Κατά την άποψη της Επιτροπής η καταγραφή θα συμβάλει άλλων στην ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών. Πάντως ήδη στο ΥΠΕΝ τηρείται μητρώο αποθηκευτικών χώρων Διυλιστηρίων, Εγκαταστάσεων Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Μεγάλων Τελικών Καταναλωτών, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί.
Κατάργηση ρητρών αποκλειστικότητας στις συμβάσεις αποθήκευσης.
Προτείνεται να μην περιλαμβάνονται εφεξής ρήτρες αποκλειστικότητας ως προς την αποθήκευση των καυσίμων σε συμβάσεις αποθήκευσης/εξυπηρέτησης καυσίμων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τρίτων εταιρειών.
Μείωση της διαφάνειας στη διύλιση
Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σιωπηρής συνεννόησης στη διύλιση προτείνεται η μείωση της διαφάνειας ως προς τις τιμές. Συγκεκριμένα οι εταιρίες διύλισης θα γνωστοποιούν τις τιμές τους οι οποίες ωστόσο δεν θα δημοσιοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.