Πότε θα δικαιολογείται η χρήση επιβλαβών ουσιών στη βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ

Πότε θα δικαιολογείται η χρήση επιβλαβών ουσιών στη βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ
Τρίτη, 23/04/2024 - 06:58

Κατευθυντήρια κριτήρια και αρχές για τις «βασικές χρήσεις» των πλέον επιβλαβών χημικών ουσιών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς διατάξεις σε ειδική νομοθεσία της ΕΕ για την εφαρμογή της έννοιας της ουσιώδους χρήσης.

Η έννοια των «βασικών χρήσεων» συμβάλλει στην εκτίμηση του πότε δικαιολογείται, από κοινωνική άποψη, η χρήση των πλέον επιβλαβών ουσιών. Στις περιπτώσεις που η χρήση είναι αναγκαία για την υγεία ή και την ασφάλεια και είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κοινωνίας και εάν δεν υπάρχουν αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις, η ουσία αυτή μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο γενικός στόχος αυτής της έννοιας είναι η επίτευξη μεγαλύτερης κανονιστικής αποτελεσματικότητας και προβλεψιμότητας για τις αρχές, τους επενδυτές και τη βιομηχανία για την ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των πλέον επιβλαβών ουσιών σε μη ουσιώδεις χρήσεις, παρέχοντας παράλληλα περισσότερο χρόνο για τη σταδιακή κατάργηση των χρήσεων που είναι απαραίτητες για την κοινωνία. Θα βοηθήσει επίσης τη βιομηχανία να κατευθύνει και να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε καινοτόμα και βιώσιμα χημικά προϊόντα.

Με τον τρόπο αυτό παρέχει στη βιομηχανία και στους επενδυτές προβλεψιμότητα όσον αφορά στην κατασκευή προϊόντων απαραίτητων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την υγεία και την άμυνα στην ΕΕ.

Για χρήσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την κοινωνία, η έννοια μπορεί να παράσχει στις εταιρείες τη βεβαιότητα ότι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες εφαρμογές — ιδίως για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και για την ασφάλεια και την άμυνα — μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται έως ότου καταστούν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Η έννοια αυτή μπορεί επίσης να παράσχει κίνητρα στο πλαίσιο εθελοντικών συστημάτων, όπως η βιώσιμη χρηματοδότηση και η έρευνα και καινοτομία, προωθώντας και διευκολύνοντας τη μετάβαση προς ασφαλέστερα και πιο βιώσιμα προϊόντα και μεθόδους.

Για τη στήριξη της μετάβασης σε ασφαλή και βιώσιμα χημικά προϊόντα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) δημοσίευσαν στις 17 Απριλίου ένα πλαίσιο δεικτών για την αξιολόγηση των παραγόντων και των επιπτώσεων της χημικής ρύπανσης.

Η έκθεση αυτή διαπίστωσε ότι, ενώ η μετάβαση προχωρά σε ορισμένους τομείς, μόλις ξεκινά σε άλλους. Η συγκριτική αξιολόγηση διαπίστωσε ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων των επιβλαβών ουσιών στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον και παρέχει συστάσεις για μελλοντικές δράσεις.