Χρησμός Σκυλακάκη για τα καύσιμα

Χρησμός Σκυλακάκη για τα καύσιμα
Κυριακή, 21/04/2024 - 08:16

Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ώστε να σταθμίσει σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, κινήσεις που θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά.

Προς ώρας αυτό που φαίνεται πώς συνεχίζει ανοδικά είναι οι τιμές των καυσίμων με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε πολλές περιφέρειες και δη νησιωτικές περιοχές που εδώ και πολύ καιρό έχουν σκαρφαλώσει και πάνω από τα 2 ευρώ αλλά σε πολλά πρατήρια της Αττικής.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε συνέντευξή του χθες στo ραδιόφωνο Παραπολιτικά σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στο μέτωπο της ακρίβειας τόνισε ότι δεν εκτιμά ότι είναι τόσο σημαντικά αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με την πιθανή κλιμάκωσή τους δηλαδή δεν φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε κάτι μείζον.

Ανάλογη ήταν και η απάντησή του σχετικά με τις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα ανέφερε ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε φτάσει ίσως στην κορύφωση αυτών των γεγονότων».

Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου μπρεντ να κινούνται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι η ανοδική πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στους ελέγχους ώστε να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας οι έλεγχοι είναι συνεχείς και στα πρατήρια καυσίμων και επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από την αθέμιτη κερδοφορία.

Αλλωστε ο κλοιός σφίγγει και από τα νέα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και από τους συνεχείς φορολογικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Βασική στόχευση με βάση το επιχειρησιακό της ΑΑΔΕ για το 2024 είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπιρίου καυσίμων και η διασφάλιση των εσόδων από τους ΕΦΚ.
Ειδικότερα προβλέπεται:

Διενέργεια 74.650 επιθεωρήσεων και εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας:

Διενέργεια 74.000 εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ στους τομείς της αλκοόλης και των καυσίμων.

Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.

Διεξαγωγή τουλάχιστον 250 επιθεωρήσεων καυσίμων πλοίων.

Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Συνολικά, τη διενέργεια πάνω από 170.385 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων προγραμματίζει η ΑΑΔΕ το 2024 έχοντας στόχο να βάλει αφενός“φρένο” στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αλλά και αφετέρου “γκάζι στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου για είσπραξη φορολογικών εσόδων της τάξης των 65 δισεκ. ευρώ για φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρησιακο σχέδιο του 2024 έχει τρεις κεντρικές στοχεύσεις, τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων και τον περιορισμό φαινομένων μη συμμόρφωσης,την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και την προστασία του κοινωνικού συνόλου και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και καινοτόμου Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται μια σειρά από δράσεις, που ήδη υλοποιούνται, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το ψηφιακό δελτίο αποστολής,το ψηφιακό πελατολόγιο ,η ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα , η εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά , εκδοση τιμολογίου και δελτίου Αποστολής από κινητό, ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας,ψηφιακά ραντεβού με την εφορία.