Βέλγιο: Επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων από το 2025

Βέλγιο: Επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων από το 2025
Παρασκευή, 21/07/2023 - 15:16

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie και η βελγική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψουν σήμερα σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων Doel 4 και Tihange 3 το χειμώνα του 2025

Τον Ιούνιο, το Βέλγιο και η Engie υπέγραψαν συμφωνία για την παράταση της λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων – του Tihange 3 και του Doel 4 – αφού αποφάσισαν την παράταση τον Ιανουάριο λόγω του αβέβαιου μέλλοντος του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Τώρα, όλα τα απαραίτητα έγγραφα της συμφωνίας πρόκειται να υπογραφούν σήμερα Παρασκευή, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το euroactiv.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η L’Echo, η επανεκκίνηση των Doel 4 και Tihange 3 – των πιο πρόσφατων αντιδραστήρων του Βελγίου – προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2025-2026, ενώ οι εργασίες που απαιτούνται για την παράταση θα κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν, τα έγγραφα έχουν ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Engie, αλλά το περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένα «στοιχεία που εμποδίζουν», πρόσθεσε η L’Echo.

Οι αντιδραστήρες θα παραταθούν για 10 χρόνια από το 2025, καθώς ο Doel 4 (1.039 MW) και ο Tihange 3 (1.038 MW) θα πρέπει να έχουν σταματήσει να λειτουργούν το καλοκαίρι του 2025, σύμφωνα με τα σχέδια του Βελγίου για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών.

Οι συστάσεις πυρηνικής ασφάλειας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Doel 4 και του Tihange 3 εστάλησαν στην Engie, ανακοίνωσε ο πυρηνικός εποπτικός φορέας του Βελγίου, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Πυρηνικού Ελέγχου (FANC), ανέφερε το Belga. Είπε επίσης ότι όλες «οι απαραίτητες βελτιώσεις στην πυρηνική ασφάλεια […] πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2028».

Η Engie-Electrabel επεξεργάζεται τώρα τα συγκεκριμένα σχέδια δράσης που πρέπει να εφαρμοστούν και ένα χρονοδιάγραμμα – για το οποίο η FANC θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως, διασφαλίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις πιο σημαντικές εργασίες για την πυρηνική ασφάλεια, πρόσθεσε ο Οργανισμός.