ΕΕ: Στις «στρατηγικές πρώτες ύλες» αλουμίνιο, βωξίτης και αλουμίνα- Τα οφέλη για τη βιομηχανία

ΕΕ: Στις «στρατηγικές πρώτες ύλες» αλουμίνιο, βωξίτης και αλουμίνα- Τα οφέλη για τη βιομηχανία
Δευτέρα, 03/07/2023 - 06:31

Στη λίστα των «στρατηγικών πρώτων υλών» για την Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριελήφθησαν ο βωξίτης, η αλουμίνα και το αλουμίνιο. Μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Επιπλέον, με βάση την υπόδειξη του Συμβουλίου για την τροποποίηση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν, αυξάνεται ο στόχος για την ανακύκλωση αυτών των συγκεκριμένων πρώτων υλών στο 20% της ετησίας κατανάλωσης της ΕΕ έως το 2030, έναντι του 15% που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο στόχος για την επεξεργασία τους στο 50% έναντι του 40% που περιλαμβάνονταν στην εισήγηση της Κομισιόν.

Η ένταξη στη «στρατηγική» λίστα θα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για μεταλλουργεία αλουμινίου και ορυχεία βωξίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάρτιο ότι η εξόρυξη από την ΕΕ 16 «στρατηγικών πρώτων υλών», συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και του χαλκού, θα πρέπει να αυξηθεί στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ έως το 2030, η ανακύκλωση της ΕΕ στο 15% και η επεξεργασία της ΕΕ στο 40%.

Ωστόσο το Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής αποφάσισε ότι οι στόχοι για την ανακύκλωση και την επεξεργασία θα πρέπει να αυξηθούν στο 20% και στο 50% αντίστοιχα, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να προστεθεί ο βωξίτης, η αλουμίνα και το αλουμίνιο στον κατάλογο των στρατηγικών πρώτων υλών.

Το αίτημα για προσθήκη του αλουμινίου, της αλουμίνας και του βωξίτη είχε τεθεί στη συνολική διαπραγμάτευση για τους τρόπους που θα αξιοποιηθεί η νομοθεσία προς όφελος της πράσινης μετάβασης και της υποστήριξης των εθνικών βιομηχανιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ με στόχο να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Με τον Κανονισμό η Ευρώπη θέλει να ανακτήσει την αυτονομία της εξορύσσοντας πρώτες ύλες με βιώσιμο τρόπο, ανακυκλώνοντας όσο περισσότερο μπορεί και συνεργαζόμενη με τρίτες χώρες που λειτουργούν με πνεύμα βιωσιμότητας διασφαλίζοντας παράλληλα τις αλυσίδες εφοδιασμού της.

Επίσης το Συμβούλιο ζητεί στον Κανονισμό να συμπεριληφθούν μέτρα, όπως η συχνότερη ενημέρωση της λίστας κάθε τρία χρόνια, αντί τεσσάρων που πρότεινε η Επιτροπή και η ενίσχυση των εθνικών μέτρων για τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα, όπως:

- Αύξηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων με υψηλές δυνατότητες ανάκτησης πρώτων υλών.

- Παροχή κινήτρων για την ανάκτηση δευτερογενών κρίσιμων πρώτων υλών από απόβλητα.

- Εντοπισμό εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων όπου μπορούν να ανακτηθούν δευτερογενείς πρώτες ύλες.

- Προώθηση της ανάκτησης μαγνητών από προϊόντα στο τέλος της ζωής τους.

Σύμφωνα με την πρόταση του Συμβουλίου που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο Κανονισμού τα κράτη μέλη:

• Αναλόγως του διοικητικού τους συστήματος θα πρέπει να ορίσουν ένα ή περισσότερα σημεία επαφής (για παράδειγμα στις περιφέρειες).

• Να βοηθήσουν τους φορείς υλοποίησης έργων να προσδιορίσουν τα καθορισμένα σημεία επαφής σε έναν ιστότοπο,

• Να διευκολύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης στρατηγικών έργων

• Να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω αυστηρότερων υποχρεώσεων παρακολούθησης όσον αφορά τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων υλών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο, θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσει ένα τελικό κείμενο του νόμου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να καθορίσει τη θέση του τον Οκτώβριο. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν τελειώσει έως το τέλος του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/07/2023 - 08:06