Σκρέκας: Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκρέκας: Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Εurokinissi
Πέμπτη, 06/10/2022 - 20:04

Τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθώς και στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε εκτενώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης συνέντευξη τύπου.

Εκκινώντας από τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε το HEPI σχετικά με τις λιανικές τιμές ενέργειας σε 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο Υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα διαθέτει μία εκ των πιο ανταγωνιστικών τιμών στην Ευρώπη για τον μήνα Σεπτέμβριο και μάλιστα συγκριτικά με την Ισπανία, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό μοντέλο αποδείχθηκε αποτελεσματικότερο του ιβηρικού μοντέλου. Μάλιστα στην περίπτωση της Ισπανίας, το διάστημα που εφαρμόζεται το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η κατανάλωση του καυσίμου έχει αυξηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η στήριξη προς τους καταναλωτές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ένα νέο μέτρο στην αγορά προμήθειας αφορά στην θέσπιση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές, όπου κάνοντας μια «σούμα» των εσόδων που καταγράφουν μήνα προς μήνα οι προμηθευτές, θα εξετάζεται αν προκύπτει θετική διαφορά και επί αυτής θα ανακτάται ένα μέρος. Ο υπολογισμός αυτός θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι παίρνονται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία αφορά σε ποσότητα ίση με 1,5 TWh, που σε συνδυασμό με τα αποθέματα της Ρεβυθούσας δύναται να εξυπηρετήσουν την ελληνική αγορά για διάστημα 25 – 30 ημερών, σε ένα ενδεχόμενο ολικής διακοπής του ρωσικού αερίου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα σε συνεργασία με Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία εργάζονται ώστε να καταλήξουν σε πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μετρώντας ήδη μια συζήτηση εχθές το βράδυ με την συμμετοχή και της Γερμανίας και προγραμματίζεται να ακολουθήσει και άλλη την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ στο περιθώριο του έκτακτου συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται μπροστά και αναμένεται να διαρκέσουν, οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε ο Υπουργός, επιβεβαιώνουν πως η αγορά δεν λειτουργεί σωστά.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με το ζήτημα του πλαφόν. Απορρίπτοντας την λύση ενός οριζόντιου πλαφόν στο φυσικό αέριο, η ελληνική πρόταση προβλέπει ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν που θα κυμαίνεται ανάλογα των διακυμάνσεων που συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές. Μέσα από ένα σταθμισμένο μέσο όρο θα προκύπτει μια τιμή που θα κινείται ανάλογα με το πως κινούνται τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα απαγορεύεται σε κάποια εταιρεία να αγοράζει σε υψηλότερη τιμή εφόσον υπάρχει συμφωνία με τους προμηθευτές.

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, θα καθίσταται δυνατό η τιμή του φυσικού αερίου να αντανακλά την υφιστάμενη ενεργειακή πραγματικότητα ως διαμορφώνεται από μια δεδομένη προσφορά-ζήτηση, γεγονός που σήμερα δεν συμβαίνει με τον δείκτη τιμών TTF. Μεταφέροντας το κλίμα της χθεσινής σύσκεψης Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Βελγίου με την Γερμανία, ο Υπουργός ανέφερε πως η Γερμανία ακούει την ελληνική πρόταση, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις, «φοβούμενη» ότι τα φορτία LNG «ενώπιον» του πλαφόν, θα καταλήξουν σε άλλες αγορές, βλέπε Ασία.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει κανονικά στην φορολόγηση των κερδών του κλάδου πετρελαιοειδών κατά 33%, συμπεριλαμβάνοντας και την ΔΕΠΑ.