Μυλωνάς (ΕΤΕ): Οι ευκαιρίας και προοπτικές στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής μετάβασης

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Οι ευκαιρίας και προοπτικές στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής μετάβασης
Unsplash
Παρασκευή, 23/09/2022 - 19:16

Για τις μεγάλες ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα μέσω της ενεργειακής μετάβασης μίλησε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, στο συνέδριο «17th IAEE European Energy Conference».

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι σήμερα το πετρέλαιο κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, με 55% και κυρίως χρησιμοποιείται στις μεταφορές και σε θέρμανση, όταν στην Ευρώπη είναι 33%.

Η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας θα πρέπει να συμβεί προς δύο κατευθύνσεις: η πρώτη προς αύξηση της χρήσης του ηλεκτρισμού σε αντικατάσταση της χρήσης του πετρελαίου και η δεύτερη προς επίτευξη μεγαλύτερου μεριδίου παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ (από 40% σήμερα σε περίπου 70% το 2030).

Για να γίνει αυτό απαιτείται αύξηση 150% στην ικανότητα παραγωγής των ΑΠΕ (+15GW) καθώς και πρόσθετη ικανότητα αποθήκευσης (+4-5GW).

Με βάση τα παραπάνω, εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 55-60 δισ. ευρώ έως το 2030, τόσο σε έργα υποδομών, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ, διασύνδεσης αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης βιομηχανίας και νοικοκυριών.

Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή τη διαδρομή θα είναι διττός: Πρωτίστως, αφορά στην τεχνογνωσία τους ως προς την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επενδυτικών σχεδίων και την παροχή ειδικών χρηματοδοτήσεων και δεύτερον, στο ότι οι τράπεζες θα αποτελέσουν τη βασική πηγή χρηματοδότησης σε ποσοστό 60% των συνολικών επενδύσεων.

Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο ίδιος, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρέχοντας σημαντικό μέρος των συνολικών χρηματοδοτήσεων (μεγαλύτερο από το μερίδιο που της αναλογεί) αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει, καθώς πρωτοστατεί στην αγορά της ενέργειας.

Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε την «Τράπεζα της Ενέργειας» στην Ελλάδα, έχοντας χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις όπως του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι «ζυμώνονται» και οι χρηματοδοτήσεις νέων σημαντικών.

Η Εθνική Τράπεζα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης ΑΠΕ στην αγορά, της τάξης του 35%, ενώ διαθέτοντας μία εξειδικευμένη ομάδα σε θέματα ενέργειας, είναι σε πολύ καλή θέση για να αξιοποιήσει τη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια.