Μερικές σκληρές αλήθειες για το ενεργειακό μας μέλλον από τον Σύμβουλο της Saudi Aramco

Μερικές σκληρές αλήθειες για το ενεργειακό μας μέλλον από τον Σύμβουλο της Saudi Aramco
Πέμπτη, 22/09/2022 - 07:20

Ο Αμίν Νάσερ επέκρινε τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τον φετινό χειμώνα και να σταματήσουν να διασύρουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν θέλουν να αποτρέψουν την επόμενη ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο και του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου, της Saudi Aramco.

Ο Αμίν Νάσερ επέκρινε τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και δήλωσε ότι η βραχυπρόθεσμη θεώρηση δεν βοηθά καθόλου τον ενεργειακό εφοδιασμό ή την ενεργειακή ασφάλεια.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, αν και εντείνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Aramco. Τα χρόνια υποεπενδύσεων, η έλλειψη ενός εφεδρικού σχεδίου και οι εναλλακτικές λύσεις που δεν είναι έτοιμες να αναλάβουν και να αντικαταστήσουν τη συμβατική ενέργεια είναι οι πραγματικές αιτίες αυτής της κατάστασης ενεργειακής ανασφάλειας σήμερα, δήλωσε ο Νάσερ σε ομιλία του στο Schlumberger Digital Forum 2022 στην Ελβετία.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν λέμε ότι οι παγκόσμιοι στόχοι μας για το κλίμα πρέπει να αλλάξουν εξαιτίας αυτής της κρίσης», είπε. Ωστόσο, ο κόσμος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο πρέπει να αναγνωρίζει ότι «εξακολουθούν να απαιτούνται προμήθειες άφθονης και οικονομικά προσιτής συμβατικής ενέργειας μακροπρόθεσμα».

Ο Νάσερ της Aramco επανέλαβε τη μακροχρόνια άποψη της Σαουδικής Αραβίας ότι ο κόσμος θα χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο για το ορατό μέλλον και ότι θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία μόνο και μόνο για να διατηρηθεί σταθερή η προσφορά εν μέσω της μειωμένης παραγωγής και ακόμη περισσότερες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας ώστε να καλυφθούν οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.

«Τα πετρελαϊκά πεδία σε όλο τον κόσμο μειώνονται κατά μέσο όρο κατά περίπου 6% κάθε χρόνο, και περισσότερο από 20% σε ορισμένα παλαιότερα πεδία πέρυσι. Σε αυτά τα επίπεδα, η απλή διατήρηση της παραγωγής σε σταθερά επίπεδα απαιτεί από μόνη της πολλά κεφάλαια, ενώ η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας απαιτεί πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Νάσερ.

Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και με τη ζήτηση να αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, η υποεπένδυση στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες αγνόησαν αυτές τις προειδοποιήσεις

Ενώ πολλοί στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της Aramco, προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η υποεπένδυση θα επιστρέψει για να στοιχειώσει τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες αγνόησαν αυτές τις προειδοποιήσεις και πόνταραν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε μη ρεαλιστικά σχέδια ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τον Νάσερ.

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν περισσότερο από το μισό μεταξύ 2014 και 2021, δήλωσε ο Νάσερ, προσθέτοντας ότι «οι αυξήσεις φέτος είναι πολύ λίγες, πολύ αργά, πολύ βραχυπρόθεσμες».

«Εν τω μεταξύ, το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης έχει υπονομευθεί από μη ρεαλιστικά σενάρια και λανθασμένες υποθέσεις, επειδή έχουν λανθασμένα εκληφθεί ως γεγονότα», σημείωσε.

«Διότι όταν ντροπιάζεις τους επενδυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαλύεις τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο και άνθρακα, αποτυγχάνεις να διαφοροποιήσεις τον ενεργειακό εφοδιασμό (ιδίως το φυσικό αέριο), αντιτίθεσαι στους τερματικούς σταθμούς παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου και απορρίπτεις την πυρηνική ενέργεια, το σχέδιο μετάβασης πρέπει να είναι σωστό», δήλωσε ο Νάσερ.

«Αντ' αυτού, όπως έδειξε αυτή η κρίση, το σχέδιο ήταν απλώς μια αλυσίδα από κάστρα στην άμμο που τα κύματα της πραγματικότητας παρέσυραν. Και δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τώρα τις συνέπειες για την πρόσβαση στην ενέργεια και το κόστος διαβίωσης που είναι πιθανό να είναι σοβαρές και παρατεταμένες», πρόσθεσε.

Τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη είναι απλώς βραχυπρόθεσμες προσπάθειες ανακούφισης του πόνου των καταναλωτών και των επιχειρήσεων χωρίς να αντιμετωπίζουν την αιτία της σημερινής κρίσης: τον σχεδιασμό για μια ενεργειακή μετάβαση χωρίς να διασφαλίζεται πρώτα ο ενεργειακός εφοδιασμός.

«Η απόσπαση της προσοχής από τις πραγματικές αιτίες με την αμφισβήτηση της ηθικής της βιομηχανίας μας δεν επιλύει το πρόβλημα», δήλωσε ο Νάσερ της Aramco.

Το σχέδιο της ΕΕ να συγκεντρώσει 140 δισ. δολάρια (140 δισ. ευρώ) για να αμβλύνει το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης στους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία είναι μια προσπάθεια βραχυπρόθεσμης επίλυσης μιας κρίσης που κυοφορείται εδώ και χρόνια, πρόσθεσε.

«Το πάγωμα ή η θέσπιση ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. Και η φορολόγηση των εταιρειών, όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή, σαφώς δεν βοηθά», σημείωσε ο Νάσερ.

Ζητώντας περισσότερες επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πρόσθεσε ότι «η επένδυση σε συμβατικές πηγές δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούνται οι εναλλακτικές πηγές και τεχνολογίες ενέργειας».

«Αυτή είναι η στιγμή για να αυξηθούν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδίως για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Και τουλάχιστον αυτή η κρίση έπεισε επιτέλους τους ανθρώπους ότι χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης».