Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Φόβοι της Ελλάδας για τον Turk Stream

Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Φόβοι της Ελλάδας για τον Turk Stream
Δευτέρα, 05/09/2022 - 14:27

Τέλος στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη βάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ελλάδα φοβάται για τον Turk Stream.

Τέλος στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη βάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς σήμερα έγινε ξεκάθαρο ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθει έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επόμενη κίνηση θα επηρεάσει άμεσα τη χώρα. Η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο από τον Turk Stream και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει όταν οι Ευρωπαίοι ανακοινώσουν το πλαφόν.

Τα προβλήματα στην άντληση αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ταραχή στην Ελλάδα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου, με αντικείμενο τις εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

Τη χώρα μας όπως και όλη την Ευρώπη τρομάζει το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Ο Nord Stream 1 είναι ο αγωγός αποτελεί τη βασική «οδό» για την τροφοδοσία της Βόρειας Ευρώπης με ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις εξελίξεις, καθώς όταν ανακοινωθεί το πλαφόν στο αέριο η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει στη διακοπή της πλήρους τροφοδοσίας της Ευρώπης πλήρως, ακόμη και με τον αγωγό Turk Stream, από τον οποίο τροφοδοτείται και η Ελλάδα.