ΥΠΕΝ: Πού το πάει με τους υδρογονάνθρακες – τι δείχνει η επιλογή των προσώπων της task force

ΥΠΕΝ: Πού το πάει με τους υδρογονάνθρακες – τι δείχνει η επιλογή των προσώπων της task force
Παρασκευή, 01/07/2022 - 06:53

Το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων. Παρά την αποχώρηση της TOTAL που τη συνδέουν με τις αποφάσεις της COP26 και το ερωτηματικό σε σχέση με τη στάση της ExxonMobil το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό.

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις κινήσεις του υπουργείου Ενέργειας, τόσο σε σχέση τις αλλαγές που θέλει να κάνει για να ενισχύσει το ενδιαφέρον των εταιριών, όσο και με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα πρόσωπα στην Task force που συγκρότησε με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr στόχος φαίνεται πως είναι η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις αδειοδοτήσεις. Ένα από τα ερωτήματα βέβαια είναι αν θα γίνουν και αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτές οι κινήσεις συνδέονται με την προσπάθεια προσέλκυσης εταιριών με δεδομένο πως η ExxonMobil δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Στην task force όπου δεν μετέχει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Άρης Στεφάτος επικεφαλής είναι ο δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη είναι ο κ. Αλέξανδρος Κουλίδης, αναπληρωτής διευθυντής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κ. Αλίκη Σκλήρη, προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κ. Σωτηρία Πάτρα, νομική σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. και ο κ. Εμμανουήλ Νήμας, ειδικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γραμματέας της ομάδας εργασίας ορίζεται ο κ. Χρήστος Κολυβάς, υπάλληλος του Τμήματος Πολιτικής Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠ.ΕΝ.