ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίηση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας

ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίηση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας
Τετάρτη, 11/05/2022 - 20:25

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο 10ετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, με προβλεπόμενο προϋπολογισμό τα 147 εκατ. ευρώ και αφορά στην σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με το ΕΣΦΑ, μέσω του νέου αγωγού, ο οποίος θα τροφοδοτεί μέσω υποκλάδων του έργου τις Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα, Βέροια, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη. Ο κύριος κλάδος θα είναι μήκους 93,56 km και 157 km συνολικά, ενώ η μεταφορική του ικανότητα εκτιμάται στα 388.000 Nm3/h.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο ΔΕΣΦΑ έδωσε παράταση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του, με νέα ημερομηνία τις 16 Μάη.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο αγωγός δεν διέρχεται εντός ή κοντά περιοχών NATURA. Με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους που περιγράφονται, θα πρέπει να πληροί τις σχετικές προδιαγραφές για τις ειδικές τιμές συγκέντρωσης και εκπομπής ρύπων και να εκπονηθεί ανάλογο σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία των υδάτων, με ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ο οποίος οφείλει να ορίσει υπεύθυνη μονάδα που θα παρακολουθεί την τήρηση των σχετικών όρων.

Οι όποιες επεμβάσεις στην περιοχή του έργου, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα τη διατήρηση των γεωργικών εκτάσεων και την αποφυγή τόσο του κατακερματισμού τους όσο και της αλλαγής χρήσης τους. Παράλληλα οι διανοίξεις καθώς και βελτιώσεις δασικών οδών ως συνοδά έργα, οφείλουν να υλοποιούνται κατόπιν δασοτεχνικής μελέτης, τηρουμένων των προδιαγραφών των οδών.

Η πυρασφάλεια του έργου επίσης, χρειάζεται να διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εγκρίσεις, ενώ απαιτείται να διατίθενται σε ετοιμότητα τα κατάλληλα υλικά για την αποφυγή τυχόν περιβαλλοντικών ατυχημάτων.

Επισημαίνεται δε πως σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης ή άλλης υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή παράβασης των όρων της απόφασης, επιβάλλονται στους υπεύθυνους του έργου οι προβλεπόμενες από τον νόμο 1650/1986 κυρώσεις, ενώ ο φορέας δύναται να υποβάλει αίτηση ακύρωσης της παρούσας απόφασης προς το ΣτΕ, εντός προθεσμίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.