Πολωνία: Η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία «δεν είναι νόμιμη»

Πολωνία: Η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία «δεν είναι νόμιμη»
Τετάρτη, 27/04/2022 - 19:07

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας τις τελευταίες ώρες μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, σε Βουλγαρία και Πολωνία, μετά την απόφασή τους να μην πληρώσουν σε ρούβλια την προμήθεια αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι διαμήνυσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και κάλεσε τους εταίρους του να πράξουν το ίδιο.

Η Πολωνία, είπε ο Μοραβιέτσκι, θα κάνει τα πάντα ώστε να επιβληθούν στη Ρωσία πρόστιμα για τη διακοπή της μεταξύ τους σύμβασης, αφού σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Η διακοπή των παραδόσεων «δεν είναι νόμιμη» και δεν είναι σύμφωνη με τη σύμβαση, πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε σε ανακοίνωσή της, ότι πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο στην ΕΕ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρτογραφούν τη συντονισμένη και σκληρή απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία.