Aξιωματούχοι Κομισιόν: Παραβίαση κυρώσεων το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι

Aξιωματούχοι Κομισιόν: Παραβίαση κυρώσεων το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι
Πέμπτη, 28/04/2022 - 19:03

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που συμμορφώνονται με την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποίησαν αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Την ίδια στιγμή, όμως, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με το διάταγμα της 31ης Μαρτίου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισαγωγή ενός συστήματος πληρωμών δύο επιπέδων. Το σύστημα περιλαμβάνει την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια σε έναν λογαριασμό Gazprombank και στη συνέχεια τη μετατροπή των μετρητών σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό.

«Εάν οι εταιρείες πληρώνουν σε ευρώ, δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Πέμπτη. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια και ότι η πληρωμή ολοκληρώνεται μόνο όταν η πληρωμή μετατραπεί σε ρούβλια».

Ο αξιωματούχος είπε ότι ένα τέτοιο σύστημα «παραβιάζει σαφώς τις κυρώσεις».

Από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του. Με την εκκαθάριση των πληρωμών για το φυσικό αέριο μόνο όταν μετατραπούν σε ρούβλια, η Μόσχα επιδιώκει να παρακάμψουν τις κυρώσεις οι ευρωπαϊκές εταιρείες, είπε ο αξιωματούχος.


Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για την επιβολή των κυρώσεων. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές και τους παρόχους αερίου για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση.