Eurostat: Mειώθηκε το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου

Eurostat: Mειώθηκε το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου
Τρίτη, 19/04/2022 - 18:16

Κατά μια ποσοστιαία μονάδα, μειώθηκε το 2021, το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ειδικότερα το ποσοστό εξάρτησης μειώθηκε από το 84% στο 83% με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη χρησιμοποίησαν περισσότερα αποθέματα από αυτά που είχαν σχηματίσει από τις εισαγωγές των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, η πτώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το 2021 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση και στατιστική επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων, το 2008, όπως επισημαίνεται.

Το κράτος μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021, η οποία υπολογίζεται βάσει της σχέσης εισαγωγών/ζήτησης, ήταν η Μάλτα (104%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (102%) και την Ισπανία (101%), που αύξησαν τα αποθέματά τους.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφηκε στη Ρουμανία (24%), ακολουθούμενη από τη Δανία (26%) και την Ολλανδία (33%).

Ο αντίκτυπος μιας πιθανής διακοπής των εισαγωγών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σημασία του φυσικού αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τονίζουν οι συντάκτες της στατιστικής ανάλυσης.

Ενώ η εξάρτηση από τις εισαγωγές στη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Εσθονία είναι σχεδόν 100%, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα είναι σχετικά χαμηλό (3%, 7% και 8% αντίστοιχα).

Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα βρίσκεται στην Ιταλία (40%) και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές είναι 94%.