Σωματείο ΕΛΠΕ: Νομικές και συνδικαλιστικές κινήσεις για συμμετοχή εργαζομένων στο ΔΣ της holding

Σωματείο ΕΛΠΕ: Νομικές και συνδικαλιστικές κινήσεις για συμμετοχή εργαζομένων στο ΔΣ της holding
Τρίτη, 30/11/2021 - 20:33

Νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες, προκειμένου να διεκδικήσουν τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας holding των ΕΛΠΕ, προανήγγειλαν ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) και τα υπόλοιπα στελέχη του Σωματείου.

Όπως δήλωσαν, έχουν πλέον εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με τη διοίκηση του Ομίλου, ενώ χθες έστειλαν επιστολή στους δύο βασικούς μετόχους, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean, και αναμένουν την αντίδρασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, στην καινούρια Εταιρεία Συμμετοχών (η οποία θα αποκτήσει νέα επωνυμία) θα υπαχθούν με τη μορφή διακριτών εταιρικών οντοτήτων όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου, δηλαδή η νέα εταιρεία διύλισης (ως 100% θυγατρική της holding), οι επιχειρήσεις λιανικής καυσίμων (π.χ. ΕΚΟ), οι επενδύσεις του Ομίλου σε φυσικό αέριο και ρεύμα, καθώς και ο τομέας των ΑΠΕ.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, με θέμα την έγκριση της διάσπασης της υφιστάμενης μητρικής εταιρίας, με απόσχιση του κλάδου διύλισης και την εισφορά του στην καινούρια θυγατρική, την έγκριση του καταστατικού της, καθώς και την τροποποίηση του καταστατικού της διασπώμενης.

Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. της holding, λαμβάνοντας ωστόσο μέρος στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των θυγατρικών της. Όπως επισήμανε ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΕΕΠ, Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, πλέον είναι διασφαλισμένη η παρουσία των εργαζομένων και στη νέα θυγατρική εταιρεία που θα εισφερθεί ο κλάδος διύλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Οφθαλμίδη, μπορεί ο νόμος περί εταιρικής διακυβέρνησης να μην επιβάλει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ. της καινούριας μητρικής, ωστόσο δεν το απαγορεύει. «Σαν συνδικάτο, θεωρούμε ότι επειδή στη holding θα παίρνονται κρίσιμες αποφάσεις, θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή με δύο εργαζομένους, έναν από το ΠΣΕΕΠ και έναν από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ)», πρόσθεσε.