Α. Σιάμισιης: Στόχος των ΕΛΠΕ για διυλιστήρια και καύσιμα πιο φιλικά στο περιβάλλον

Α. Σιάμισιης: Στόχος των ΕΛΠΕ για διυλιστήρια και καύσιμα πιο φιλικά στο περιβάλλον
Τρίτη, 28/09/2021 - 17:51

Στη δυσκολία να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διατήρηση του κόστους σε προσιτά επίπεδα, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισης, μιλώντας πριν από λίγο στο 6ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ). 

Ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε πως κατά την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των commodities και της ενέργειας, ενώ πρόβλεψε πως θα υπάρξει παράλληλα επιτάχυνση της τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα των «πράσινων» μορφών ενέργειας. 

Όπως πρόσθεσε, σε ορίζοντα 20 ή 30 ετών, το ενεργειακό μίγμα θα έχει γίνει πιο «πράσινο», ενώ οι τιμές θα αποκλιμακωθούν. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, ωστόσο, θα υπάρξει κόστος σε κεφάλαια και θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Αν είχαμε προχωρήσει πριν από μία 10ετία στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τώρα, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλες τιμές στην τρέχουσα συγκυρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισης επισήμανε πως το πλήθος των συμφωνιών για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως το Green Deal ή το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων «Fit for 55», δημιουργούν σύγχυση όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και στις επιχειρήσεις. Όπως πρόσθεσε, η πρόκληση των υψηλών τιμών, που βιώνουμε τώρα, δεν θα είναι η μοναδική που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Όπως σημείωσε, τα υγρά καύσιμα αντιστοιχούν στο 50% και πλέον της παγκόσμιας ενεργειακής τροφοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το πλάνο των ΕΛΠΕ είναι να κάνουν τα διυλιστήρια και τα προϊόντα τους πιο φιλικά στο περιβάλλον, με λύσεις όπως το μπλε και το «πράσινο» υδρογόνο.

Ο κ. Σιάμισιης υπενθύμισε επίσης πως πάνω από το 50% των επενδύσεων του Ομίλου στην προσεχή δεκαετία θα αφορά σε ΑΠΕ και πιο φιλοπεριβαλλοντικές μορφές ενέργειας.

Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr