ΟΠΕΚ+: Επιθυμεί την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Επιθυμεί την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου
Τρίτη, 01/06/2021 - 13:14

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να αποφασίσουν την περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου όταν συναντηθούν την Τρίτη, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο -που πλήττεται από πανδημία-ανακάμπτει ξανά.

Ο ΟΠΕΚ +, που αποτελείται από 23 χώρες, εφάρμοσε απότομες περικοπές συην παραγωγή πετρελαίου για να ανταπεξέλθει στην μειωμένη ζήτηση λόγω της πανδημίας πέρυσι.

Αλλά από τις αρχές Μαΐου η ομάδα άρχισε να αυξάνει την παραγωγή καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει και τα υγειονομικά δεδομένα στις ανεπτυγμένες οικονομίες δείχνουν βελτίωση.

Επί του παρόντος, ο χάρτης πορείας παραγωγής για τα μέλη του ΟΠΕΚ + αποτελείται από μια σειρά αυξήσεων μεταξύ του διαστήματος Μαΐου και Ιουλίου, με αύξηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd).

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Τρίτης, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 GMT, θα συζητηθεί εάν μπορεί να παραταθεί έως τον Αύγουστο.

«Ο ΟΠΕΚ + βρίσκεται επί του παρόντος σε μια πολύ ευνοϊκή κατάσταση», δήλωσε ο Eugen Weinberg της Commerzbank.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία πιέζει για γρηγορότερες αυξήσεις στην παραγωγή, αλλά η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει μια πολύ πιο προσεκτική σημείωση, επισημαίνοντας την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές της Ασίας.

Το Ριάντ θα μπορούσε να επισημάνει πώς οι αγορές έχουν κλονιστεί από ένα τρίτο κύμα του ιού που έχει περάσει από την Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αρκετές ακόμη ασιατικές χώρες χρειάστηκε επίσης να υιοθετήσουν περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Εντούτοις, ο ΟΠΕΚ παρέμεινε αισιόδοξος στις προβλέψεις του για το 2021, αναμένοντας τη ζήτηση να φτάσει τα 96,5 εκατομμύρια bpd, αύξηση έξι εκατομμυρίων σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη πολιτική περιορισμών της παραγωγής του ΟΠΕΚ, σημαίνει η αγορά θα περιοριστεί αρκετά έως τον Αύγουστο για να ξεκινήσει η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στις πρόσφατες μεταβολές των τιμών του αργού, οι οποίες ανέβηκαν στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ένας επιπλέον παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του είναι οι δράσεις άλλων πλούσιων σε πετρέλαιο κρατών, όπως ο νούμερο ένα παγκόσμιος παραγωγός, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλαγές μεταξύ των ίδιων των μελών της συμμαχίας θα είναι αναμφίβολα επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Αφού οι εγκαταστάσεις στη Λιβύη έρχισαν ξανά να παράγουν πετρέλαιο από τα τέλη του 2020, προσθέτοντας τελικά ένα εκατομμύριο bpd στην αγορά, η προσοχή θα στραφεί στο Ιράν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την πλήρη αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση πολλών οικονομικών κυρώσεων για την ισλαμική δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Εάν το Ιράν μπόρεσε να επιστρέψει στο επίπεδο των εξαγωγών του πριν από τρία χρόνια - όταν τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε κυρώσεις - αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον 1,5 εκατομμύριο bpd στην αγορά.

Πηγή: AFP