Exxon Mobil: Υπέβαλε πρόταση για έργο αποθήκευσης άνθρακα στον Κόλπο του Μεξικόυ

Exxon Mobil: Υπέβαλε πρόταση για έργο αποθήκευσης άνθρακα στον Κόλπο του Μεξικόυ
Τρίτη, 20/04/2021 - 13:25

Η Exxon Mobil υπέβαλε τη Δευτέρα πρόταση για ένα δημόσιο-ιδιωτικό έργο αποθήκευσης άνθρακα που θα συλλέγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη από τις πετροχημικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και θα τις θάβει βαθιά κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Το σχέδιο θα απαιτεί 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα από εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς για την αποθήκευση 50 εκατομμυρίων μετρικών τόνων CO2 έως το 2030, με δυναμικό να διπλασιαστεί έως το 2040, δήλωσε ο Joe Blommaert, πρόεδρος της επιχείρησης Low Carbon Solutions της Exxon.

Ο Blommaert περιέγραψε το σχέδιο τη Δευτέρα, περίπου δύο μήνες μετά τον διορισμό του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στις ΗΠΑ για να διευθύνει μια νέα επιχείρηση Low Carbon Solutions που θα μπορούσε να ωφεληθεί από την πώληση τεχνολογίας και υπηρεσιών μείωσης άνθρακα.

Το Χιούστον έχει μια μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανίας που είναι δύσκολο να αποανθρακοποιηθεί κοντά στον Κόλπο, δήλωσε ο Blommaert.

«Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία κλίμακας όπου μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να μειώσουμε τις εκπομπές», ανέφερε.

Η Exxon, η οποία υπέστη ζημία 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, μάχεται με ομάδες μετόχων που θέλουν η εταιρεία να στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου ενός hedge fund που θέλει τέσσερα θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο για να οδηγήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές. Η Exxon δεσμεύτηκε να αυξήσει τις δαπάνες για έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να μειώσει την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ενώ πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταλάβει προγράμματα δέσμευσης άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές, «δεν είναι κάτι που θα τις σώσει από το να περάσουν στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Rob Schuwerk, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου Carbon Tracker της Βόρειας Αμερικής. Πρωτοβουλία, μια δεξαμενή σκέψης που αναλύει τις οικονομικές επιπτώσεις μιας καθαρής μετάβασης καυσίμων.

Η ταφή του διοξειδίου του άνθρακα «δεν αποτελεί μία λειτουργική λύση για τη διατήρηση των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Schuwerk.

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προτείνεται για το κανάλι πλοίων του Χιούστον, μια υδάτινη οδό μήκους 50 μιλίων (80 χλμ.) που αποτελεί μέρος του λιμένα του Χιούστον και φιλοξενεί δεκάδες διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια. Η Exxon αναγνωρίζει ότι η πρόταση θα απαιτήσει τεράστια υποστήριξη από άλλες εταιρείες και από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές.

Πηγή: Reuters