ΔΕΔΑ: Τα εργοτάξια που στήνονται στη βόρεια Ελλάδα

ΔΕΔΑ: Τα εργοτάξια που στήνονται στη βόρεια Ελλάδα
Δευτέρα, 19/04/2021 - 19:56

Στήνονται τον επόμενο μήνα εργοτάξια για τα έργα κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου σε τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα πρώτα που θα γίνουν από την ΔΕΔΑ στην περιοχή αυτή. Οι Συμβάσεις της εταιρίας με τους αναδόχους αναμένεται να υπογραφούν ως τα τέλη Απριλίου.

Η πρώτη Σύμβαση είναι με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ που θα κατασκευάσει τα δίκτυα στη Δράμα και την Ξάνθη, συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Η δεύτερη με την AVAX Α.Ε. που ανέλαβε τα δίκτυα για την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Η αξιολόγηση των υποψήφιων αναδόχων για την πόλη της Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ σε προσυμβατικό έλεγχο από τον Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκονται τα κατασκευαστικά έργα στην Ορεστιάδα, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ανακήρυξη του αναδόχου.

Τα έργα της ΔΕΔΑ για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορούν στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης 496 χλμ. Με την ολοκλήρωση τους στα τέλη του 2023 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Πράσινες υποδομές

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι, εξάλλου, η πρώτη όπου θα αναπτυχθούν «πράσινες» υποδομές διανομής φυσικού αερίου. Σύμμαχο γι’ αυτόν τον στόχο η ΔΕΔΑ έχει το ΚΑΠΕ, με το οποίο υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2020. Σ’ αυτή τη φάση εκπονούνται οικονομοτεχνικές μελέτες για τη δυνατότητα διανομής βιομεθάνιου ως μίγμα με το φυσικό αέριο από τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή. Επιδίωξη είναι ανάλογες «πράσινες» υποδομές να αποκτήσουν και οι άλλες πέντε Περιφέρειες για τις οποίες η ΔΕΔΑ διαθέτει άδειες διανομής φυσικού αερίου.

Οι επόμενες Περιφέρειες

Η Κεντρική Μακεδονία θα είναι η επόμενη Περιφέρεια στην οποία θα δρομολογηθεί η κατασκευή δικτύων διανομής σε έξι πόλεις. Ήδη, έχουν δημοπρατηθεί οι διαγωνισμοί για Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη και Αλεξάνδρεια και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Με ταχείς ρυθμούς κινείται η ΔΕΔΑ και στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Στη Στερεά Ελλάδα έχουν δημοπρατηθεί διαγωνισμοί για τη Λαμία, τη Θήβα και τη Χαλκίδα, ο διαγωνισμός για τη Λειβαδιά αναμένει την έγκριση από τις αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες και στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για Άμφισσα και Καρπενήσι.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, επίσης:

Βγαίνουν στο αέρα διαγωνισμοί για τη Δυτική Μακεδονία και τις πόλεις, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκους και Γρεβενά, ενώ για τη Φλώρινα το αντίστοιχο μεγάλο έργο, που δεν θα περιοριστεί μόνον στην πόλη, αλλά και σε γύρω χωριά και τη ΒΙΠΕ, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναμένεται η έγκριση για την ένταξη του Τεχνικού Δελτίου στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αφορά στα έργα στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο Ηλείας. Σε αυτές τις περιοχές η ΔΕΔΑ θα πάει με LNG, η διανομή του οποίου, μέσω εικονικών αγωγών, θα διευκολυνθεί από την ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα LNG μικρής κλίμακας, που «τρέχει» ο ΔΕΣΦΑ με τον Σταθμό Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς και τη νέα προβλήτα για την εξυπηρέτηση πλοίων μικρής χωρητικότητας.

Η τελευταία Περιφέρεια που θα απομείνει είναι η Ήπειρος, για την οποία προγραμματίζεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί στα τέλη του έτους, για κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Με τα έργα αυτά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο περιοχές απομονωμένες ως τώρα από το συγκεκριμένο φιλικό και οικονομικό καύσιμο και με σημαντικά προβλήματα ενεργειακής φτώχειας.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ θα ενισχύσει αποφασιστικά την πελατειακή βάση της, η οποία σήμερα περιορίζεται στην εξυπηρέτηση πελατών σε περιοχές με υφιστάμενα δίκτυα που πέρασαν σε αυτήν από τη ΔΕΠΑ. Πρόκειται για βιομηχανικούς, κυρίως, πελάτες, που ξεπερνούν τους 150 και βρίσκονται, στα Οινόφυτα, το Κιλκίς, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, το Πλατύ Ημαθίας, την Κατερίνη, την Καβάλα και τους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας. Εξυπηρετείται, επίσης, και ένας μικρότερος αριθμός οικιακών πελατών στις περιοχές αυτές.

Πηγή euro2day.gr