Shell: Μειώνει τον κίνδυνο αποθέματος πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2

Shell: Μειώνει τον κίνδυνο αποθέματος πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2
Παρασκευή, 16/04/2021 - 17:00

Η Royal Dutch Shell δήλωσε την Πέμπτη ότι τα περισσότερα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παραχθούν έως το 2050, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο λανθασμένων περιουσιακών στοιχείων καθώς ετοιμάζεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες.

Η αποκάλυψη είναι μια σπάνια παραδοχή από μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου σχετικά με το ότι ορισμένα από τα αποθέματά της μπορεί να είναι άχρηστα σε έναν κόσμο που μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε σε ένα έγγραφο στους επενδυτές που συνοψίζει τη στρατηγική της για το κλίμα ότι περίπου το 75% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παράγονται έως το 2030, ενώ ένα επιπλέον 3% θα παράγεται μετά το 2040.

Από τα τέλη του 2019, η Shell έχει μειώσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού μείωσε τις προοπτικές για τις τιμές των βασικών προϊόντων λόγω της ενεργειακής μετάβασης και του αντίκτυπου στη ζήτηση της πανδημίας COVID-19.

Η Shell είχε μόλις πάνω από 9 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου σε αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι, ισοδύναμη με περίπου 7 χρόνια της παραγωγής της του 2020, ανέφερε η ετήσια έκθεσή της.

Η Shell στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της στο μηδέν έως το 2050 και έχει θέσει ενδιάμεσους στόχους, σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του κλάδου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε υδρογόνο, βιοκαύσιμα και θπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και τεχνολογίες απορρόφησης άνθρακα και φύτευση δέντρων, αλλά δεν έχει ακόμη περιγράψει ακριβή σχέδια για την επίτευξη του στόχου.Ωστόσο, οι ετήσιες δαπάνες της πρόκειται να παραμείνουν επικεντρωμένες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια.

Η Shell, ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε ότι πωλεί περίπου 4,6% της ενέργειας που καταναλώνεται στον κόσμο και παράγει περίπου 1,4 % της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Ben van Beurden, δήλωσε ότι η στρατηγική net-zero είναι «πλήρως συνεπής» με τον πιο αυστηρό στόχο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, ακτιβιστές του κλίματος και ερευνητικές ομάδες έχουν επικρίνει τα σχέδια που επιτρέπουν τη χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα για την αποστράγγιση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι θα θέσει τη στρατηγική μετάβασης της ενέργειας σε μη δεσμευτική ψηφοφορία στην ετήσια γενική συνέλευση του Μαΐου, μια άνευ προηγουμένου κίνηση για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Adam Matthews, Διευθυντής Ethics & Engagement για την Church of England Pensions Board, ο οποίος οδήγησε την επενδυτική δέσμευση με τη Shell.

«Με αυτό το τελευταίο σημαντικό βήμα στη μετάβαση της Shell από έναν παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εταιρεία ενέργειας, η μετάβαση σε πολλές δεκαετίες είναι σαφώς σε εξέλιξη», δήλωσε ο Matthews σε δήλωση.

Η Shell, ωστόσο, προέτρεψε τους επενδυτές να καταψηφίσουν ένα ψήφισμα που κατέθεσε η ομάδα ακτιβιστών Follow This, που καλεί την εταιρεία να θέσει στόχο για την απόλυτη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Shell για μείωση της έντασης άνθρακα κατά 20% δεν θα επιφέρει αρκετές απόλυτες μειώσεις εκπομπών για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού», δήλωσε ο επικεφαλής του Follow This, Mark van Baal, σε δήλωση.

Πηγή: Reuters