ΟΠΕΚ: Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου υπερκαλύπτει τις ανησυχίες του οργανισμού για την αύξηση της παραγωγής

ΟΠΕΚ: Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου υπερκαλύπτει τις ανησυχίες του οργανισμού για την αύξηση της παραγωγής
Τρίτη, 06/04/2021 - 13:26

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς την Τρίτη, καθώς η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ έκανε το αργό πετρέλαιο μια πιο ελκυστική αγορά, μειώνοντας τις απώλειες για περισότερο από 4%, με την προοπτική των παραγωγών να επιστρέψουν στην αγορά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούλιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 83 σεντ, ή 1,3%, φτάνοντας τα 62,98 δολάρι το βαρέλι στις 0012 GMT, μετά τη πτώση του 4,2% τη Δευτέρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 80 σεντς, ή 1,4%, στα 59,45 δολάρια το βαρέλι, αφού το αργό υποχώρησε στα 4,6% τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ + ήρθε σε συμφωνία ώστε να περιορίσει τις περικοπές στα 350.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο, άλλα 350.000 bpd τον Ιούνιο και άλλα 400.000 bpd περίπου τον Ιούλιο.

Η Σαουδική Αραβία πρόκειται επίσης να καταργήσει την επιπλέον εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου bpd κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών. Ταυτόχρονα, το Ιράν, που εξαιρείται από την εθελοντική περικοπή, ενισχύει την προσφορά.

Η ώθηση του ΟΠΕΚ + να αυξήσει την προσφορά ήρθε παρά τις ανησυχίες για αύξηση των κρυσμάτων COVID-19.

Όμως, σημειώνεται ότι τα αυξανόμενα κρούσματα σε χώρες όπως η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρούν τους εμπόρους προσεκτικούς, με τυχόν ανανέωση του λοκντάουν να ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση.

Με στοιχεία από: Reuters