Πιο συγκεκριμένα:
1. Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό,
2. Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις,
3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων,
4. Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών,
5. Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως τόνισε, «Αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα, ενώ θα προχωρήσει μια ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 στην άρδευση. «Πρόκειται για μια επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη, η οποία σε πρώτο χρόνο θα απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, προετοιμάζοντας, παράλληλα, τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών», τόνισε.