Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν παίρνει άδεια για να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες σε εκτάσεις δικής της κυριαρχίας

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν παίρνει άδεια για να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες σε εκτάσεις δικής της κυριαρχίας
Τρίτη, 22/07/2025 - 14:17

«Κίνηση τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας αλλά και μεγάλου συμβολισμού», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Επεσήμανε πως «η χώρα μας ουσιαστικά πρωτοπορεί. Τρέχει πιο γρήγορα από τα χρονοδιαγράμματα.

Ο πρωθυπουργός υλοποιεί μια υπόσχεσή του κατά 25% περισσότερο από ότι είχε περιγράψει ως προς την έκταση. Είχε μιλήσει για 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δύο θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν επίσημα από τον ίδιο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι 27,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σε περιοχές κυριαρχίας της χώρας. Αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς το λέμε και το τονίζουμε και υπάρχει και στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Όλο αυτό λοιπόν δείχνει ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, κάνει άλλη μία κίνηση ουσίας με αποτύπωμα και συγκεκριμένη. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ξέρετε, σε αυτό το οποίο ευρύτερα συζητάμε, κινήσεις τεράστιας σημασίας, που εν ευρεία εννοία έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, εδώ δεν είναι μία κίνηση εξωτερικής πολιτικής- είναι μία κίνηση με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες γενιές, στο περιβάλλον μας, στο φυσικό μας πλούτο, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία των ειδών, στην εποπτεία συγκεκριμένων περιοχών. Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι κινήσεις στέρεες, το ξαναλέω με θεσμικό τρόπο και με αποτύπωμα. Δεν είναι κινήσεις ούτε αντιπερισπασμού, ούτε μόνο και μόνο για να γίνουν».

Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε όσα γράφονται περί γκρίζων ζωνών τονίζοντας πως «δεν υφίσταται κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, ούτε αναγνωρίζεται, ούτε προκύπτει από πουθενά. Και είναι και ένας ισχυρισμός ο οποίος είναι εκτός οποιουδήποτε πλαισίου, θεσμικού πλαισίου του διεθνούς δικαίου, άρα ένας παράνομος ισχυρισμός ανεδαφικός και κυρίως παράνομος. Κάτι ισχύει ή δεν ισχύει και το συγκεκριμένο δεν ισχύει και από κει και πέρα η Ελλάδα δεν θα πάρει ποτέ άδεια για να προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία, σε εδάφη ή εκτάσεις δικής της κυριαρχίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ένα κυρίαρχο κράτος ποτέ δεν πρόκειται να το εξετάσει».

Σχετικά με τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να κάνει μια μικρή αναδρομή όσον αφορά το τι συμβαίνει ως προς την εξωτερική πολιτική. «Καταρχάς τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο δεν συνεπάγονται, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, και υποχωρητικότητα ή αδράνεια από την ελληνική κυβέρνηση. Το αντίθετο. Κινήσεις που δεν έγιναν για 45 χρόνια μεταπολιτευτικά, έγιναν σε 6 χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου παράλληλα επιδιώκεται και ο διάλογος με την Τουρκία και έχει και αποτελέσματα. Πάμε στο πρώτο σκέλος. Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Τα θαλάσσια πάρκα, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon και η Chevron, που έρχονται να ερευνήσουν και ουσιαστικά δίνουν το αποτύπωμα και το στίγμα τους στη χώρα μας και στο Αιγαίο. Τα εξοπλιστικά προγράμματα, όλα όσα έχουν προχωρήσει με την Αίγυπτο και με την Ιταλία ως προς την ΑΟΖ, η επέκταση στο Ιόνιο, όλες αυτές οι κινήσεις είναι κινήσεις οι οποίες είναι αυτό που λέμε άσκηση κυριαρχίας ή μια εξωτερική πολιτική η οποία έχει αποτύπωμα, όπως είπα πριν. Παράλληλα, ενώ τα κάνουμε όλα αυτά, άρα μεγαλώνουμε την χώρα, ενισχύουμε τη χώρα, ψηλώνει η Ελλάδα σε μια περίοδο αλλεπάλληλων προκλήσεων και κρίσεων και πολέμων, επιδιώκουμε τον διάλογο με την Τουρκία. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία. Διάλογος όπως είδατε και από αυτά που σας είπα πριν από λίγο, που είναι πράξεις, δεν σημαίνει υποχώρηση. Σημαίνει διεκδίκηση. Αλλά παράλληλα, ο διάλογος τι έχει προσφέρει στη χώρα, που κάποιοι τον απαξιώνουν; Ο διάλογος έχει προσφέρει σχεδόν μηδενικές μεταναστευτικές ροές από το Αιγαίο και τον Έβρο και ταυτόχρονα έχει προσφέρει εκμηδενισμό σχεδόν των παραβιάσεων και αντί για παράνομους μετανάστες να έρχονται νόμιμοι τουρίστες. Αυτό πως το λέμε με λίγα λόγια;... Εξωτερική πολιτική χωρίς τυμπανοκρουσίες, εξωτερική πολιτική χωρίς ψευτο-πατριωτικές κορώνες και εξωτερική πολιτική με αποτέλεσμα. Αυτό χρειάζονται οι πολίτες μιας χώρας, αυτό χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες. Δεν χρειάζονται ούτε κορώνες, δεν χρειάζονται ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί και άλλα νησιά δεν έχουν θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «θα ακολουθήσουν και επόμενες κινήσεις. Είχαμε μιλήσει για 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όπως σας είπα και πήγαμε τελικά στα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα αν αθροίσουμε τα δύο θαλάσσια πάρκα. Επελέγη ως προς το Αιγαίο η συγκεκριμένη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, γιατί εκρίθη από τους ειδικούς που εισηγήθηκαν ως η περιβαλλοντικά πιο αναγκαία να γίνει θαλάσσιο πάρκο περιοχή, πιο κρίσιμη περιοχή να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση. Πιο αναγκαία να γίνει θαλάσσιο πάρκο περιοχή, πιο κρίσιμη δηλαδή περιοχή να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση. Θα ακολουθηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος μέχρι την επίσημη κατακύρωση, που είναι μια διαδικασία ολίγων μηνών και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και σε υπόλοιπες περιοχές. Ο στόχος είναι η Ελλάδα μέχρι το 2030, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και στο OceanConference να πρωταγωνιστεί με στέρεα βήματα και στη συγκεκριμένη συζήτηση».