Φραγκίσκος Παρασύρης από Βρυξέλλες: Παραμένει ενεργειακά απομονωμένη η Ελλάδα

Φραγκίσκος Παρασύρης από Βρυξέλλες: Παραμένει ενεργειακά απομονωμένη η Ελλάδα
Τρίτη, 05/12/2023 - 09:09

Στην αποστολή της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στις Βρυξέλλες, συμμετέχει οΦραγκίσκος Παρασύρης,Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Στη διάρκεια των συναντήσεων στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Στο κτίριο Charlemagne, μεταξύ των επιμέρους θεματικών συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκε και συζήτηση για τα ενεργειακά θέματα με τη συμμετοχή του κ. Stefano Grassi, εκπροσώπου της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Kadri Simson.

Στην τοποθέτηση του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αναφέρθηκε στα ζητήματα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας και την απομόνωση που συνεχίζει να υφίσταται, σε μια Ευρώπη που συνεχώς διασυνδέεται ενεργειακά. Επικεντρώθηκε, επίσης, στις αποφάσεις της COP28 στο Ντουμπάϊ, αλλά και στο ζήτημα της ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου.

Συγκεκριμένα σημεία τοποθέτησης και οι απαντήσεις που έλαβε από την Επιτροπή

  • Για τα διεθνή έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

«Ανακοινώθηκαν στις 28 του Νοέμβρη τα 160 έργα που προκρίνει η Ε.Ε. στον τομέα της Ενέργειας. Μεταξύ αυτών η διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, ενώ διαπιστώνουμε ότι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο η διασύνδεση με την Αίγυπτο. Παράλληλα, ένα κομβικής σημασίας έργο, ο αγωγός Green Aegean που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με την Αυστρία δεν γνωρίζουμε αν παραμένει «ζωντανό», παρά το γεγονός ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Ελλάδας. Δυστυχώς, η χώρα μας έχει λύσει την εξίσωση της εισαγωγής ενέργειας παραμένει όμως αρκετά πισω στα έργα που θα εξάγουν ενέργεια από την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Ενέργειας ενημέρωσε τον Φραγκίσκο Παρασύρη πως ο αγωγός Ελλάδα- Αίγυπτος είναι στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Για τον αγωγό Ελλάδας – Αυστρίας εκ μέρους της Ε.Ε., τονίστηκε πως παραμένει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο παρά τα προφανή οφέλη του, δεν έχει ενταχθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

  • Για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε πως «στις αποφάσεις της COP28 στο Ντουμπάϊ περιλαμβάνεται ο τριπλασιασμός των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Μια απόφαση που για την Ελλάδα συνεπάγεται ότι μέχρι το 2030 χρειαζόμαστε 8 επιπλέον GW, επιπλέον των 29 που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ. H συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι το ΕΣΕΚ θα πρέπει να αναθεωρηθεί;» Οι αποφάσεις της COP28 αφορούν την Ε.Ε. στο σύνολο της και όχι το κάθε κράτος μέλος χωριστά. Επομένως δεν απαιτείται αναμόρφωση του ΕΣΕΚ, επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής.

  • Για το υδρογόνο

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αναφέρθηκε στο Υδρογόνο και στη συγκεκριμένα αν αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε., αν θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για έργα υδρογόνου, καθώς και για τη θέση της Ελλάδας στον τομέα αυτό.

Από την Επιτροπή Ενέργειας τονίστηκε ότι «το υδρογόνο αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. Τη στιγμή που εξελίσσονται παγκόσμια προγράμματα, η Ευρώπη έχει χάσει 2 χρόνια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το νομικό πλαίσιο εξελίσσεται διαρκώς, υπάρχει στόχευση στις τεχνολογίες υδρογόνου, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες. Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί στην κατεύθυνση αυτή και να επιταχύνει την προετοιμασία καλύπτοντας το χρόνο που έχει χαθεί. Τονίστηκε, επίσης, πως το Ταμείο Καινοτομίας αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα χρηματοδοτούν έργα υδρογόνου, ενώ το πρόγραμμα HORIZON έχει ήδη χρηματοδοτήσει έργα 1,5 δις ευρώ. Παράλληλα και το προγραμμα Repower EU όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα υδρογόνου.