Π. Πέρκα: Η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής και απαιτείται να ανέβει ψηλά στην πολιτική ατζέντα

Π. Πέρκα: Η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής και απαιτείται να ανέβει ψηλά στην πολιτική ατζέντα
Τετάρτη, 19/07/2023 - 15:45

Η Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο MEGA

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πυρκαγιές που πλήττουν για ακόμα ένα καλοκαίρι τη χώρα μας. «Θα ξεκινήσω από την κλιματική κρίση και πώς την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση», ανέφερε η Βουλευτής Φλώρινας. «Όταν πηγαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο και καταψηφίζει το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, μαζί με τον Όρμπαν, τη Μελόνι και όλους τους ακροδεξιούς. Όταν έχει καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Όταν έχει καθυστερήσει απαράδεκτα τους δασικούς χάρτες. Όταν δίνει συνεχείς παρατάσεις σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στους αιγιαλούς. Όταν η ηλεκτροκίνηση καθυστερεί, είδαμε και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που βάζει ‘φρένο’ στο σχετικό διαγωνισμό, ούτε το 2023 δε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους. Όταν το Εξοικονομώ δεν προχωράει, οι ΑΠΕ επίσης, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Άκουσα τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Σκυλακάκη, και πραγματικά ήταν να γελάς, διότι ήταν ίδιες με εκείνες του 2019. Τέσσερα χρόνια δεν έγινε τίποτα για την κλιματική κρίση. Ξέρετε, είμαι από λιγνιτική περιοχή και παρακολουθώ στενά το θέμα απολιγνιτοποίηση/πράσινη μετάβαση, το οποίο πάει τραγικά. Αυτό που γίνεται είναι ότι κλείνουν λιγνιτικές μονάδες για να δεσμευτούμε περαιτέρω στο φυσικό αέριο».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν θεωρεί ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, όπως για παράδειγμα το 112, που πλέον λειτουργεί, η κα Πέρκα σημείωσε: «Πράγματι, το 112 φαίνεται ότι λειτουργεί, αλλά κάνει το εξής, το οποίο ακούμε από μαρτυρίες κατοίκων. Όταν εκκενώνεις μια περιοχή, βεβαίως για να μην έχεις θύματα, δυστυχώς καίγονται τα σπίτια, αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να τα σώσουν, ενώ οι ιδιοκτήτες τους έχουν ήδη φύγει. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ την άποψη ότι σε σχέση με τα μέσα είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Αντιθέτως, διαβάζω ότι το 80% των πτητικών μέσων είναι πάνω από δεκαετία και άρα υπάρχει πρόβλημα, ενώ λείπουν 4.500 άτομα προσωπικό σε σχέση με το Οργανόγραμμα. Να υπενθυμίσω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο για τις Πυρκαγιές, υπό τον Σωκράτη Φάμελλο, που ήταν τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.

Το Σχέδιο αυτό μπήκε στο συρτάρι, θα ήθελα να δω αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο αντίστοιχο Σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, οι αρμοδιότητές του οποίου δεν είναι ξεκάθαρες σε σχέση με εκείνες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Δεν γνωρίζω καν αν έχει Οργανισμό κανονικό. Και βεβαίως να πω για τις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, οι οποίες πάνε κι έρχονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, δημιουργώντας νέα προβλήματα και καθυστερήσεις.

Όταν υπάρχει παραδοχή – στο τραπέζι φαντάζομαι ότι υπάρχει - ότι έχουμε μια τραγική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στο θέμα του κλίματος, τότε τα μέτρα που πρέπει να λάβεις, πρέπει να είναι άλλου επιπέδου. Για παράδειγμα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – και στέκομαι στο ‘Ανθεκτικότητας’ – το πρώτο που θα έπρεπε να γίνεται είναι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων να πηγαίνει σ’ αυτή τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής.

Το θέμα της κλιματικής κρίσης πρέπει να ανέβει στην ατζέντα όλων των κομμάτων πολύ πιο ψηλά, προεκλογικά αυτή η κουβέντα δεν άνοιξε όσο θα έπρεπε. Ειδικά για τη ΝΔ, σε επίπεδο έκθεσης ιδεών, το περιβάλλον αναφέρεται πολλές φορές εδώ και δεκαετίες, απλά όμως για να ‘στολίζει’ το κείμενο. Σε επίπεδο ενεργειών και εφαρμοσμένων πολιτικών, είμαστε πάρα πολύ πίσω.

Και κάτι τελευταίο, να δηλώσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους ανθρώπους που σήμερα δοκιμάζονται, που χάνουν τις περιουσίες τους, στα ζώα που κινδυνεύουν να καούν ζωντανά και φυσικά στους πυροσβέστες, για το μεγάλο αγώνα που δίνουν. Να τους θυμόμαστε όμως και την επόμενη μέρα, γιατί και το 2021 όλοι τους χειροκρότησαν, μετά όμως, όταν έθεσαν τα αιτήματά τους (βαρέα και ανθυγιεινά κτλ), η κυβέρνηση τους έστειλε τα ΜΑΤ. Ας μην κάνει λοιπόν η ΝΔ πλειοδοσία ευαισθησίας για το θέμα αυτό, υπάρχουν και εικόνες».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, υπογράμμισε τα εξής: «Η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε. Ό,τι λέω δεν είναι για να κάνω αντιπολίτευση, αντιθέτως, έκανα και αυτοκριτική, λέγοντας ότι ήταν χαμηλά στην ατζέντα όλων των κομμάτων. Να υπενθυμίσω πάντως ότι η Αριστερά, από τη δεκαετία του ’90 με τον κ. Παπαγιαννάκη στην Ευρωβουλή είχε στην ατζέντα της ψηλά το περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά, επί τρεις δεκαετίες, οι πετρελαϊκές εταιρίες έκαναν Ινστιτούτα, τα οποία έβγαζαν ‘πορίσματα’ ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση και δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς αιτίες. Χάσαμε τόσο χρόνο ως πλανήτης και πλέον είναι πολύ αργά. Κι ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν πάνε καλά, είδατε τι είπε προχθές ο κ. Γκουτέρες, η ΝΔ δε φαίνεται να μας ακούει. Και στο θέμα αυτό έχει έτοιμη την απάντηση, ότι στις εκλογές πήρε 40%, δηλαδή ψηφίσαμε, τελειώσαμε. Τα μέτρα που παίρνονται και τα νομοθετήματα της κυβέρνησης είναι όμως αναντίστοιχα σε σχέση με αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».