Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Κλιματικό Νόμο
Παρασκευή, 20/05/2022 - 14:53
Έμπρακτο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, η οποία είδαμε πέρσι πόσο βαριές επιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει.

Συνεπής στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη σχετική προεργασία και προχωρά στη θέσπιση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με τον νόμο αυτό θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 1,5° C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε εφαρμογή και της ανάλογης Συμφωνίας των Παρισίων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπονται διάφορες διαδικασίες και διάφορα ενδιάμεσα βήματα: Προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040. Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για βασικούς τομείς της οικονομίας. Προβλέπονται δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου, αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων. Τέλος, εισάγεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης και συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από τις υφιστάμενες δομές.

Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας, πλήρως προσαρμοσμένης στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κλιματικός νόμος περιλαμβάνει σειρά από μέτρα, στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ενδεικτικά κάποια από αυτά αφορούν:

-Τη διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων.

-Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

-Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια, τις επιχειρήσεις και τα νησιά μας.

-Την εκπόνηση από τους Δήμους, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Όλα αυτά βάσει ομαλού και μετρημένου σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο ζωής, αλλά και η λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.