Νορβηγία: Ρεκόρ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με ποσοστό 54,3% το 2020

Νορβηγία: Ρεκόρ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με ποσοστό 54,3% το 2020
Τρίτη, 05/01/2021 - 16:07

Η πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία ξεπέρασε την πώληση των βενζινοκίνητων, ντίζελ και υβριδικών το 2020, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να αντικαθιστά την Tesla ως κορυφαίο παραγωγό μπαταριών, σύμφωνα με νέα στοιχεία την Τρίτη.

Τα λεγόμενα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (BEV) αποτελούν το 54,3% όλων των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκε στη σκανδιναβική χώρα το 2020 και πρόκειται για ένα παγκόσμιο ρεκόρ, από το 42,4% του 2019 και από το μόλις 1% που είχε σημειωθεί πριν από μια δεκαετία.

Η νορβηγική οδική ομοσπονδία δήλωσε:

«Στην προσπάθεια να γίνει το πρώτο κράτος που θα τερματήσει την πώληση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και ντίζελ μέχρι το 2025, η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία απαλλάσσει τελείως τα ηλεκτρικά οχήματα από τους φόρους που επιβάλλονται σε όσους βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα’.

Η συγκεκριμένη πολιτική μετέτρεψε την αγορά αυτοκινήτων της χώρας σε εργαστήριο για κατασκευαστές αυτοκινήτων που αναζητούν μια πορεία προς το μέλλον χωρίς κινητήρες εσωτερικής καύσης, καταγράφοντας νέες μάρκες και μοντέλα στην κορυφή των λιστών των τελευταίων ετών.

Ενώ η πώληση των BEV έσπασε το όριο του 50% σε μεμονωμένους μήνες, το 2020 ήταν η πρώτη φορά που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν συνολικά τις πωλήσεις κινητήρων εσωτερικής καύσης για ένα ολόκληρο έτος.

Οι πωλήσεις των BEV επιταχύνθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες του 2020, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τον Δεκέμβριο με ποσοστό 66,7%.

Πηγή: Reuters