Γερμανία: Ξεπέρασε τον στόχο μείωσης εκπομπών CO2 το 2020 λόγω του Cοvid-19

Γερμανία: Ξεπέρασε τον στόχο μείωσης εκπομπών CO2 το 2020 λόγω του Cοvid-19
Τρίτη, 05/01/2021 - 15:46

Η Γερμανία ξεπέρασε τον αρχικό στόχο που είχε θέσει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα το 2020, κάτι που θεωρείται αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Γερμανίας το 2020 ήταν 42,3% χαμηλότερες από το έτος αναφοράς 1990, υπερβαίνοντας τον στόχο του 40% μείωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Agora Energiewende, τα δύο τρίτα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη Γερμανία οφείλονται στον αντίκτυπο της κρίσης Covid-19 και στις σχετικές μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, στη βιομηχανική παραγωγή και στις μεταφορές.

Χωρίς τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι εκπομπές CO2 στη Γερμανία θα είχαν μειωθεί μόνο κατά 37,8%, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τον εθνικό στόχο που είχε τεθεί.

Ο Patrick Graichen, εκτελεστικός διευθυντής της Agora Energiewende, δήλωσε:

Το 2020, τα πραγματικά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος επιτεύχθηκαν μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι μειώσεις του CO2 οφείλονται στην αντικατάσταση του άνθρακα από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»,

Και πρόσθεσε ότι ο τομέας των μεταφορών και της βιομηχανίας θα εκπέμπουν και πάλι περισσότερα αέρια θερμοκηπίου με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: IANS